Hrvatska
Regija
Juniori Zadra predvođeni fantastičnim Planinićem srušili Partizana, Jazine večeras dočekuju Zvezdu

Juniori Zadra predvođeni fantastičnim Planinićem srušili Partizana, Jazine večeras dočekuju Zvezdu

Autor: Branko Tabak

Ma kakva seniorska košarka, juniori su hit!

Juniorski ABA - ligaški turnir u Zadru započeo je pobjedom Zadrana protiv beogradskog Partizana 82-76. Bila je to utakmica u kojoj je dominirao Jure Planinić koji je zabio 24 poena uz 21 skok i 4 asistencije. U obrambenim zadaćama 'pospremio je u mali džep' centre Partizana te svojim pristupom igri i borbenošću povukao cijelu momčad prema pobjedi.

Utakmica je započela serijom Partizana 8-0, na koje su Zadrani odgovorili s devet povezanih poena za prvo vodstvo 9-8. Nastavak utakmice ponudio je isti rezultatski ritam. Bijeg Partizana na 14-22, povratak Zadrana na 20-24, pa još jedno odvajanje Beograđana na 26-36 i zadarski povratak do poluvremena na samo poen zaostatka (39-40).

Uslijedila je furiozna treća četvrtina domaćina. Kvaliteta obrane otvorila je prostor za jednostavnija i lakša rješenja u napadu, a kada Duje Brala na sve to stavio tricu Zadar je otišao na velikih 10 poena viška (57-47).

Nošeni bodrenjem s tribina i sjajno vođeni s klupe Zadrani su se uzdignuli i do +16 (64-58). Koliko je trener Jure Ružić bio u utakmici govori detalj s kraja treže četvrtine kada je u igru ubacio Vitu Barbarošu koji se kroz sve prepreke provozao kao u slalomu od koša do koša i zabio na isteku vremena za konačni rezultat nakon treće četvrtine 65-51.


Znalo se da tu priči nije kraj jer Partizan je u svojim redovima imao igrača sa svim ovlastima, ali i kvalitetom da te ovlasti pretoči u rezultat - Đorđa Pažina. No, njegova izvedba tijekom cijelog susreta nije bila na razini liedera kakvu je na drugoj strani imao Planinić koji je, kad je zagustilo i kad su gosti stigli na samo šest poena zaostatka, dograbio ključnu loptu i zalijepio ključnu 'bananu'.


Kod Zadrana, koji su ponajviše kolektivnom i čvrstom obranom izborili ovaj uspjeh, uz Planinića su se istaknuli Vito Barbaroša (13 poena), Duje Brala (9), Dominik Zelanto (9) i Mario Fantina koji je uz osam poena imao i osam asistencija. Lovre Višić je postigao 8 poena, Toni Hordov 6,  a Lovre Paleka 5.

Susret je pratilo tristotinjak gledatelja. Kako je utakmica odigrana u jutarnjem terminu radnog dana i kako su Zadrani igrom napravili najbolju pozivnicu sugrađanima, sigurni smo da će u večerašnjem susretu protiv Crvene zvezde broj gledatelja biti višestruko veći.  Utakmica se igra s početkom u 20:15 sati.