Europa i Svijet
Hrvatska
Juniorke bolje i od Njemačke!

Juniorke bolje i od Njemačke!

FIBA European Challenger.

Juniorke su treću utakmicu European Challengera u Rigi otvorile gotovo nestvarno – nakon četiri minute igre na semaforu je stajalo 16:0 za Hrvatsku, uz pogođene četiri trice. Bilo bi iluzorno očekivati da takav brzi ritam drže čitavu utakmicu, pa ipak prva četvrtina završava s 30 poena prošlih kroz njemačku mrežicu.

No, u drugoj dionici dolazi do pada koji je najevidentniji u prijelazu između dva poluvremena i tu Njemice hvataju priključak s 47:38 na 47:46. Njemačka obrana odrađuje, mora se priznati, solidan posao i košem Franke Wittenberg prelazi u vodstvo na 52:50.

U posljednjoj četvrtini, na samom kraju utakmice, pratimo pravu dramu. Nakon što je Njemačka upisala i najveće vodstvo na utakmici od +6 (59:53), Hrvatska zbija svoje redove i minutu i pol do kraja vraća vodstvo (70:68) tricom Nike Rodek na asistenciju Hane Mühl. Hana se ponovno našla na pravom mjestu asistirajući i Marti Ostojić za 72:68 i ponovno Niki Lokici za 69:74 te izborivši prekršaj za dva slobodna bacanja koja je i realizirala za konačni rezultat od 76:71. Prava osoba na pravom mjestu u ključnim trenucima utakmice.

Kapetanica Nika Lokica danas je podizala cijelu ekipu te postigla 21 poen uz 6 skokova, 5 asistencija i 3 osvojene lopte. Slijedila ju je Hana Mühl s 15 poena i 7 asistencija. Dorja Iva Žaja ponovno bilježi double-double učinak s 14 poena i 12 skokova, a dvoznamenkasta je bila i Marta Ostojić s 11 poena i 6 skokova. S njemačke strane najviše nam je muka zadavala Nicole Brochlitz s ukupno 21 poenom.

Trenerica Tatjana Jacović pohvalila je svoju ekipu, ali i ukazala na umor: “Izvrsno smo otvorili utakmicu s 21:4 na njihovu zonsku obranu, no početna energija ekipe malo je stala promjenom njemačke obrane na čovjeka. Njemice su pogodile nevjerojatnih 10 trica do kraja poluvremena i došle na -4 razlike. Kod naših igračica vidio se umor jer nam je ovo bila treća teška utakmica u nepunih 48 protiv tri jaka protivnika u ovom godištu, a Njemice su ušle u dobar ritam i bilo ih je teško pratiti. Žaja je dobila udarac u vrat, Lokica je igrala s distorzijom zgloba, Hana Muhl je rano ušla u problem s osobnim pogreškama te smo ju čuvali za zadnju četvrtinu… U posljednjih pet minuta utakmice ekipa je pokazala karakter, uspjele su pronaći zadnje atome snage i preokrenuti rezultat u našu korist. Velika pobjeda nad jakom i rastrčanom Njemačkom s kojom imamo jako loš omjer u zadnjih par godina u mlađim kategorijama. Čestitam ekipi i stožeru na važnoj pobjedi. Nakon dana odmora igramo s Rumunjskom koja je nominalno najslabija ekipa na papiru i zadnji dan s Portugalom koji igra vrlo agresivno brzo. Dakle, slijedi nam dobar odmor pa protiv Rumunjske opet ispočetka.”

Utakmica s Rumunjskom na rasporedu je u subotu, 31. srpnja  u 13:30, a uživo je pogledajte OVDJE.