Europa i Svijet
Hrvatska
Juniorke druge u Rigi, Portugalu naslov

Juniorke druge u Rigi, Portugalu naslov

Autor: Branko Tabak

Jedno loše poluvrijeme u pet utakmica.

Ženska juniorska reprezentacija Hrvatske je u posljednjem susretu FIBA European Challengera poražena od Portugala 61-77 te tako osvojila drugo mjesto na ovom vrlo jakom turniru sa samo jednim porazom i četiri pobjede.

Portugal je do prvog mjesta došao zahvaljujući koš razlici unutar kruga u kojem se našao s Hrvatskom i Latvijom. Na kraju su Portugalke ima međusobnu koš razliku +8, Hrvatska -1, a Latvija -7.

U prvoj četvrtini rezultat se kretao unutar jednog posjeda lopte. Hrvatska je s minimalnom prednošću 16-15 dočekala drugu dionicu. U njoj se nekoliko puta odvojila na pet razlike, u jednom trenutku bilo je i +6 (24-30). U završnih pet i pol minuta igre prvog poluvremena Hrvatice se postigle tek tri poena, primile ih devet te Portugalke, ponajviše zahvaljujući padu koncentracije u redovima ekipe trenerice Tatjane Jacović, prema svlačionicama odlaze s kapitalom od 4 poena viška (33-37).  Nijanse koje su donijele prednost protivnicama bile su bolji skok i manji broj izgubljenih lopti.

Prve akcije obiju ekipa u nastavku susreta najavile su teške trenutke za našu reprezentaciju. Portugalke su agresivnom obranom potjerale Hrvatice od koša i prisilile ih na šut izvana pod pritiskom, a na drugoj strani su iz izrađene akcije zabile tricu za svoje najveće vodstvo 33-40. Portugal je rastao do 36-51, Hrvatska se pojavljivala u tragovima, dovoljno da zaustavi daljnje napredovanje protivnika. Pala je prednost i ispod 10 razlike (47-56) što je bila zona koja jamči prvo mjesto, ali Portugal iz ritma nije ispadao. Agresivna obrana u kojoj su stalno bile rukom na lopti i mirnoća u realizaciji donijeli su im ogromnih 16 poena viška uoči početka posljednje četvrtine (65-49). Dovoljno i za prvo mjesto na turniru. Našim djevojkama za taj je pothvat trebao poraz manji od 12 poena.

Odlučnije otvaranje završne dionice i serija 5-0 spuštaju Hrvatsku na željenih -11 (54-65). Gabriela Falcao je uzvratila s dvije povezane trice i u tren oka gurnula Hrvatsku unatrag 55-71. Kada je Ines Vieira pogodila tricu nasumično izbačenu prema obruču na isteku napada za 55-74 Hrvatska se našla u situaciji da mora braniti drugu poziciju. Loviš prvo mjesto i -11 i istovremeno braniš drugo koje je sigurno na ’21.  U takvoj rezultatskoj klackalici uz vodu u ušima pri vodstvu Portugala 57-77, naše su cure ostale 'na pola puta' te s porazom 61-77 na kraju zauzele drugo mjesto.

Unatoč jednom lošijem poluvremenu koji ih je stajao prvog mjesta, valja naglasiti kako su hrvatske juniorke odigrale odličan i kvalitetan turnir u Rigi za koji zaslužuju pohvale.

Potvrđuju to i riječi trenerice Tatjane Jacović:

“Pripremali smo ekipu da Portugal igra čvrsto i agresivno 40  minuta, ali jednostavno nismo danas odgovorili  agresivnošću, nismo se nametnuli svojom igrom. Portugal je imao 13 skokova više od nas, jako agresivno idu na napadački skok i time si otvaraju drugi napad. Dali smo im prostor da se razigraju, dobiju sigurnost. Tada su im  ulazili svi šutevi a nama su ispadali ziceri iz obruča. Nismo danas imali pravu  Martu Ostojić zbog zdravstvenih problema, koja je u ove četiri utakmice bila jedna od  nositeljica igre i teško je to bilo nadoknaditi. Šteta da turnir nismo završili pobjedom i prvim mjestom u grupi, ali moramo biti zadovoljni prikazanim u ove četiri utakmice.  Čestitke ekipi i staffu na dobro odrađenim pripremama i na izvrsno odigranih četiri utakmice.”

Večeras je u hrvatskim redovima najviše poena postigla Nika Lokica (19). Vivien Nejašmić ih je zabila 13, Hana Muhl 12, a Dora Iva Žaja 10. Kod Portugalki Gabriela Falcao je postigla 22 poena, Ana Furtado 16, a Filipa Barros 14 uz 11 skokova i 8 asistencija.

KOMPLETNA STATISTIKA