Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Juniorke nakon produžetka izgubile ‘dobivenu’ utakmicu protiv Rusije

VIDEO: Juniorke nakon produžetka izgubile ‘dobivenu’ utakmicu protiv Rusije

Autor: Branko Tabak

Nika Muhl promašila bacanja za drugi produžetak.

Juniorke Hrvatske su poražene u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Sarajevu od Rusije nakon produžetka 83-81. 

Hrvatska je tri puta imala dobivenu utakmicu, no Ruskinje su redovito pronalazile načina da prežive. U završnici produžetka su 7 sekundi prije kraja na tricu uzvratile tricom i povele 83-81. 

Nika Muhl je imala priliku susret odvesti u drugi produzetak, no bila je neprecizna s linije slobodnih bacanja. Obrambeni skok Ruskinja značio je kraj, Neizmjerna radost na jednoj i tuga na drugoj strani. 

Šteta! Cure su se lavovski borile, vratile iz minusa od 10 poena, povele krajem treće četvrtine i s 13 razlike, opet otišle u minus i dva puta stigle na korak od pobjede. 


Hrvatska je u izjednačenoj prvoj četvrtini povela 19-16 i krenula u napad za povečanje vodstva. No, izubljena je lopta i stigla je trica u zadnjem ruskom napadu za 19-19.

Slijedi prvi ozbiljniji pad u igri naših cura. Ruska serija se nastavlja do 13-0 i vodstva 19-29. Do poluvremena Hrvatice uzvraćaju udarac te serijom 14-2 stižu do vodstva 33-31. Ruskinje opet tricom zatvaraju četvrtinu pa se na odmor otišlo s minimalnim zaostatkom 33-34.

Drugo poluvrijeme je počelo kao u bajci. Hrvatska je dominirala, a prednost narasla do 45-58. Rusija je smanjila s linijih slobodnih bacanja, a Nika Muhl u završnici treće četvrtine promašila oba bacanja.

Bio je to još jedan završetak četvrtine na mlin protivnica. Iako je Hrvatska imala 11 poena viška (47-58), takav rasplet treće četvrtine kao da je dao krila Ruskinjama. Počele su topiti zaostatak da bi 80 sekundi prije kraja povele 68-67. Marta Savić je u tim trenucima napravila nesportsku pogrešku i činilo se da je Hrvatska pred porazom. 

No, Ruskinje promašuju bacanja i dodatni napad, a Muhl zabija pod prekršajem za vodstvo 69-68, ali opet nije precizna s linije slobodnih bacanja. Ipak osvajamo loptu, a Savić s linije bacanja dovodi Hrvatsku do +3 na 24 sekunde prije kraja (71-68). Opet imamo pobjedu u rukama. Ali...

Strebkova zabija oba bacanja, a 18 sekundi prije kraja Mia Vukšić samo jedno za 72-70. Bobrik ne propušta priliku da nakon prekršaja Nike Muhl bacanjima odvese susret u produžetak.

Ruskinje su ga otvorile tricom za 72-75, Hrvatice se nakon serije propuštenih prilika s obje strane vraćaju u vodstvo dvije minute prije kraja tricom Ive Bošnkak (76-75). Prije toga Krymova je zaradila tehničku, a Mia Vukšić zabila bacanje. Filmonova zabia iz igre, Muhl s linije bacanja pa je na 1:18 do kraja i dalje +1 za Hrvatsku (78-77). 

Bobrik zabija tricu i približava Ruskinje četvrtfinalu (78-80), no 20 sekundi prije kraja produžetka Iva Bošnjak uzvraća tricom. Opet je Hrvatska imala dobivenu utakmicu. 

I opet je završnica perioda, ovaj puta produžetka, bila nesretna. Bobrik ponovno zabija tricu i dovodi Ruskinje u vodstvo 81-83. Nika Muhl je faulirana. Do kraja je ostalo nešto više od sekunde. Prvo bacanje promašuje. Jedina šansa je novi (namjeran) promašaj i skok igra., no loptu su zgrabile Ruskinje i priči je tu bio kraj. 


Koliko god im bilo teško, cure se moraju čim prije oporaviti od ovog bolnog poraza jer slijedi borba za plasman od 9-16 mjesta i borba za ostanak u diviziji A. Tu nam je sigurno mjesto!