Intervjui
Jurica Žuža o Jazinama i Ciboni: Tko to nije osjetio, nije osjetio košarku

Jurica Žuža o Jazinama i Ciboni: Tko to nije osjetio, nije osjetio košarku

Autor: Vlado Radičević Photo: Lokomotiv Kuban/PRESS

Treneri iz sjene

U novoj rubrici rubrici portala Basketball.hr 'Treneri iz sjene' naš gost je Zadranin Jurica Žuža.

 U bogatoj igračkoj karijeri 46-godišnji Zadranin Jurica Žuža igrao je između ostalog za moćni Panathinaikos, koji je tada vodio najtrofejniji europski trener Željko Obradović, a ostavio je dubok trag i u Ciboni.

No, kao Zadraninu dječački san bio je zaigrati za KK Zadar u punim Jazinama…

'Da, to je bilo ostvarenje snova jer svi mi iz Zadra jako dobro znamo što su Jazine značile godinama. Ja sam puno puta u razgovoru s prijateljima znao reći da sam osjetio Jazine s obje strane i ne mogu vam opisati kako je bilo kao igrač Ciboni doći igrati u krcate Jazine. Znate, tko to nije osjetio s obje strane, nije osjetio košarku. Nažalost, danas od toga nema ni K od takve košarke i atmosfere. Na nedavnom derbiju ABA lige, kad sam bio u Zagrebu, samo se na trenutke osjetila prava atmosfera. Šteta što je tako…', kazao je za Basketball.hr Žuža koji je trenutačno bez posla nakon što je naglo raskinuto ugovor s ruskim Lokomotiv Kubanom iz Krasnodara gdje je bio pomoćnik Slovencu Aleksanderu Sekuliću.

O čemu se točno radi i kako je došlo do takvog preokreta?

'Nakon što je završila sezona, a mislim da smo u dvije sezone odradili jako dobar posao jer smo premašili sve ciljeve, predsjednik Andrej Vedišev se uopće nije javljao treneru Sekuliću. Nije mogao doći do njega… Mi smo u našoj prvoj sezoni igrali finale VTB lige gdje smo poraženi od Unicsa u pet utakmica. Prije toga smo u polufinalu izbacili CSKA što u 14 godina lige nitko nikad nije ispio. No, usprkos svemu uoči ove sezone – a ta neizvjesnost je trajala jako dugo - predsjednik je odlučio sebe postaviti za glavnog trenera. Raskinuo je ugovor sa Sekulićem, a meni je ponuđeno da ostanem u klubu. No, pošto sam sa Sašom (Sekulićem) došao u klub tako sam odlučio raskinuti ugovor na svoju štetu.'

I što dalje, kakvi su vam planovi?

'Menadžeri traže angažman Saši, a on želi da nastavimo zajedno suradnju u novom klubu jer smo počeli dobru priču. Ja uvijek govorim svima, Saša je prvo vrhunski čovjek, a nakon toga i odličan trener. OK, moram reći i da je jako zahtjevan, ali to je dio posla koji mi kao pomoćnici moramo obavljati. Što se novog posla tiče zajedno osluškujemo, pratimo sve i naravno da nas zanima dobar projekt. Ali koliko poznajem Sašu neće se zaletjeti, on želi nešto što ima smisla.'

Tko je od trenera s kojim ste radili za vrijeme igračke karijere na vas ostavio najjači dojam i u kojem ste trenutku odlučili baviti se trenerskim poslom?

'Naravno, kod Željka Obradovića u Panathinaikosu. On je sigurno trener koji je ostavio najveću utjecaj na mene kao igrača. Također moram reći kako sam puno toga naučio i od Dražena Anzulovića u dvije i pol sezone u Ciboni. Nakon njega moram spomenuti Zvezdana Mitrovića s kojim sam surađivao dok sam igrao u Ukrajini i tad sam ozbiljno počeo razmišljati o trenerskom poslu. No, jedno ime ne smijem zaboraviti, a to je Nihad Izić s kojim sam surađivao u Tofasu. On ni je stalno ponavljao da bi se trebao baviti trenerskim poslom i tad sam se zapravo totalno zaintrigirao. Također je utjecaj imao i Aleksandar Đikić koji s kojim sam radio na njegovom kampu, pratio sam sve njegove treninge i na jedan način sam i prije prvog posla počeo sam ulagati u sebe.'

U rubrici 'Treneri iz sjene' imamo priliku čuti od pomoćnih trenera kakve su im zapravo ambicije na putu do mjesta glavnog trenera u moćnom klubu. Naime, mnogi su na mjestu pomoćnika znali biti i 15-ak godina dok nisu dočekali pravu priliku?

'Naravno da su mi ambicije da postanem glavni trener, ali realno zasad želim biti pomoćnim Saši Sekuliću, koji je ipak aktualni slovenski izbornik, jer prije svega imamo vrhunski i korektan odnos. Znamo se dugi niz godina jer smo se igrom slučaja upoznali još 2003. u Ateni kad je pratio treninge Željka Obradovića i sve detaljno bilježio. Od tada smo u kontaktu. No, kad me već pitate, jednoga dana kad osjetim trenutak i ukaže mi se prilika neću dvojiti, a to će prvi znati Saša', završio je Žuža koji i danas svakodnevno trenira i odražava formu u teretani. U šali kaže kako se priprema za veteransku košarku koja je u Zadru vrlo jaka.