Hrvatska
Jusup: Ako se traži 50 posto pobjeda u ABA ligi vraćam ugovor, realnost je borba za goli opstanak

Jusup: Ako se traži 50 posto pobjeda u ABA ligi vraćam ugovor, realnost je borba za goli opstanak

Autor: 057info Photo: Tomi Burčul

Zaiskrilo ne Pressici

U press centru dvorane Jazine danas su javnosti predstavljeni novi trener Danijel Jusup i sportski direktor Denis Pleslić. S njima su bili direktor David Gunjević i predsjednik Nadzornog odbora Ante Rubeša, koji su objasnili u kakvoj se poziciji klub nalazi i kakva mogu biti očekivanja u ovoj godini, javlja portal 057info

Igrački kadar i ciljevi 

- Ciljevi koje smo postavili su seniorski roster koji će biti konkurentan u sva tri natjecanja, ABA ligi, prvenstvu i kupu. Naš najtrofejniji trener Danijel Jusup došao je kako bismo izgradili sustav baziran na dugotrajnom trenažnom procesu a igrače učinili nosiocima igre i izgrađenim ljudima, rekao je Pleslić, koji je sumirao igrački roster.

Novi igrači su Diante Baldwin i Marko Ramljak, od lani ostaju Dario Drežnjak, Antonio Jordano i Duje Brala, od mlađih pod ugovorom su Krševan Klarica, Maksim Matulina, Antonio Sikirić i Toni Dević Obradović. Ugovore su raskinuli Tomislav Buljan i Filip Paponja, istekli su američkim igračima, Domagoju Vukoviću i Aleksandru Bursaću, a Ante Beljan otišao je na školovanje u SAD.

Proračun prve momčadi ove godine će biti najviše 350.000 eura, odnosno dvostruko manje nego prošle godine, a koji je bio dostatan jedva za opstanak u ABA ligi i finale HT premijer lige. Što s toliko novca može učiniti novi trener?

- U ABA ligi borba za goli opstanak, u Hrvatskoj borba za trofeje. Kad naše želje stavimo u okvire ovog proračuna onda je jasno da je to izuzetno teška misija, skautiranja domaćih igrača, igrača iz regije, ljetne lige koja je upravo završila. Želimo takvu razinu rada da svim mlađim igračima, usudio bih se reći u regiji, bude u interesu da dođu, pokušaju i dignu svoju razinu. Neće biti lako, neće se svima svidjeti, ali drugačije nećemo doći do toga što trebamo. Bilo kakav konformizam u smislu popuštanja i utjecaja, ne dolazi u obzir, jer nas je takav modus operandi doveo do ovoga gdje smo sad. Puno sam ljudi u ranijim mandatima okrenuo protiv sebe, mogao sam možda i mudrije postupati, ali napravio sam to jer je klub uvijek bio iznad mene, rekao je Jusup u prvom ovosezonskom predstavljanju.

Jusup je i dalje zainteresiran za Buljana

U tom kontekstu bilo nam je zanimljiva sudbina donedavnog igrača Tomislava Buljana. Dok je Pleslić rekao da je ugovor raskinut i ta priča gotova, Jusup je rekao da je i dalje zainteresiran za njegov povratak.

- Interes za Buljanom postoji, kao i za svakim mladim potentnim igračem. Svakome od njih možemo reći s koliko novca raspolažemo, da mu možemo dati vrhunski trenažni proces, brigu, ljubav, a sve drugo ne možemo. Želimo ga, ali mora doći, raditi, biti marljiv, strpljiv, pokazati da zaslužuje svoje mjesto. Dok sam ja trener, nitko neće biti zakinut ni za milimetar za ono što zaslužuje.

Na trenutak je čak i zaiskrilo kada je novinar upitao Pleslića ostaje li, s obzirom na navedeni budžet, pri ranijoj izjavi medijima, o 50 posto pobjeda u ABA ligi (14 njih). Pleslić je pokušao reći kako on to zapravo nije tako rekao, no brzo se umiješao Jusup:

- Ma gdje to piše, tko je to rekao? Ako je to tako, odmah vam vraćam ovaj ugovor. Može biti i 18 pobjeda, ali ako tražite 50 posto pobjeda moramo biti realni i reći da nas čeka grčevita borba za opstanak, zaključio je Jusup.