Hrvatska
Regija
Jusup najavio promjene i otkrio što ga najviše brine pred derbi s Cibonom

Jusup najavio promjene i otkrio što ga najviše brine pred derbi s Cibonom

Autor: Paulo Sarić

Za sada bez izmjena u stručnom stožeru.

Kad god KK Zadar zareda sa serijom loših rezultata i užari se ionako vruća klupa momčadi s Višnjika spomene se jedno ime - Danijel Jusup. S pravom, rekli bi brojni, prisjećajući se trenutka s prijelaza stoljeća kada su Zadrani pod vodstvom 58-godišnjeg stručnjaka živjeli košarku. U pravom smislu te riječi. Domaći igrači, pojačani s ponekim kvalitetnim strancem mučili su euroligašku Cibonu, osvajali trofeje od koji se posebno ističe naslov prvaka Goodyear lige i izbacivali igrače kao na traci.

Danas je situacija dijametralno suprotna. U kadru prve momčadi nalaze se samo dva Zadranina - Ive Ivanov i Petar Marić, a u regionalnom natjecanju je, premda su prošla tek tri kola, voda već došla do prsa.

Daleko je to od idealnog okruženja za povratak najtrofejnijeg trenera u povijesti dalmatinskog abaligaša.

Situacija je veoma komplicirana i, rekao bih, ne jednostavna, jer se paralelno moraju obavljati poslovi a sezona je u tijeku. Treba motriti 'roster' i vidjeti treba li raditi kakva osvježenja, naravno u skladu s mogućnostima. Igrače treba dizati i fizički i psihički. Kada je prisutan pritisak i kada se napravi rezultat koji nije adekvatan u smislu očekivanja dođe do psihološkog pada. Nije jednostavno, ali nitko me nije tjerao da dođem. Treba se uhvatiti u koštac s problemima i pokušati ih riješiti – izjavio je novi trener KK Zadar Danijel Jusup dodavši – sebe ne vidim kao instant rješenje. Uvijek kažem da je sustav taj koji u konačnici daje ono što svakom klubu treba - bazu svojih igrača. A onda dođu i rezultati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nezavidnoj situaciji unatoč, povratak na klupu momčadi iz rodnog grada uvijek budi posebne emocije.

Ja se u Zadru uvijek osjećam komforno. To je moj grad, moj klub. To je nešto više od samog posla! Zadru uvijek tako pristupam i drago mi je što sam tu.

Loše otvaranje sezone uzburkalo je duhove u gradu košarke i povećalo ionako veliki pritisak na momčad. Situacije su to koje 'lome', situacije u kojima se vidi karakter igrača.

Koliko ja vidim, igračima psihološki  i nije baš svejedno. Dolazi novi trener, a to im je dodatna distrakcija. Nije im jednostavno… Većina igrača koji dolaze u Zadar ne znaju što je Zadar. Zadar je specifičan grad gdje košarka puno znači i gdje se emocije ne skrivaju. Rijetko u kojoj sredini je tako. Netko se tu pogubi, netko se bolje snađe… Vidim da im nije lako, međutim mislim da nam sinergija sviju nas može pomoći da stvari krenu u boljem pravcu – vjeruje iskusni strateg.

Već prva utakmica domaćinima donosi gorko-slatki okršaj s najljućim rivalom Cibonom. Momčad Ivana Velića, premda suverena u hrvatskom prvenstvu, muči se u ABA ligi gdje još uvijek nije okusila slast pobjede. Tri poraza, od čega dva na svome parketu uzburkali su savske valove pa sutrašnji susret nosi nešto veći ulog od uobičajenog.

Obje momčadi se nadaju pobjedi, no do nje neće biti lako doći.

Normalno, to je sport. Uvijek je sve moguće. Jučer smo se počeli pripremati za utakmicu. Cibona je uvijek interesantna, to je utakmica u kojoj su naboji malo viši. Publika uvijek dođe na takvu vrstu dvoboja. Napravit ćemo pripremu, koliko nam vrijeme dozvoljava, i dat ćemo sve od sebe. Moramo biti koncentrirani i ne postaviti se kao da se radi o utakmici života i smrti. Treba ići od treninga do treninga, od utakmice do utakmice, i tako razmišljati.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Dalmatincima velike probleme stvara ozljeda kapetana Ive Ivanova koji je zbog istegnuća stražnje lože propustio otvaranje sezone, a manjih problema ima i Ivan Siriščević koji je jučer trenirao sa smanjenim intenzitetom.

Ive danas ima liječnički pregled i nastup je pod znakom pitanja. Jučer je odradio jedan dio treninga, no hoće li i koliko biti spreman za igru… Ne treba govoriti koliko je Ive bitan za momčad. No, što ćemo sad? Čekamo izvješće liječničke službe pa ćemo vidjeti – kazao je najtrofejniji trener u povijesti Zadra.

U prvom međusobnom okršaju sutrašnjih protivnika igranom prije dva tjedna 'pod Tornjem' Cibona je Zadranima održala pravu malu školu košarke i na koncu došla do uvjerljive pobjede rezultatom 90-71. Zagrepčane je predvodio Ivan Novačić s 21 poenom, dok je 17 ubacio raspoloženi Mate Vucić, no najveće probleme tada Nazorovim trupama je stvarao nevisoki Slovenac Matic Rebec koji je iz 'pick and rolla' lakoćom probijao gostujuću obranu.

Upravo će na taj taktički segment biti stavljen poseban naglasak pred sutrašnji ogled.

Oni imaju sustav i duže su zajedno. Zaustaviti njihovu 'pick and roll' igru sigurno je jedna od prioritetnih stvari. Druga stvar je zaustaviti tranziciju. Oni su momčad koja dosta dobro trči. Imaju 12 igrača i mogu držati svježinu. To me u ovom trenutku najviše brine.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Dolaskom novog trenera brojni su očekivali i promjene u stručnom stožeru zadarske momčadi. No, sudeći po jučerašnjem treningu kada su Jusupu pomagali Franko Sterle, Samir Žuža i Mario Mandir - ljudi u odjelima ostaju isti.

Barem za sad.

Rekao sam da je situacija komplicirana. Neke stvari treba mijenjati, no do utakmice je veoma kratko vrijeme. Treba sačekati, ništa ne dirati i pokušati se koncentrirati na susret, a onda vidjeti za dalje. Mislim da u ovoj situaciji ne treba raditi poteze na prečac. Trebamo postaviti prioritete, a prioritet je koncentracija na sljedeću utakmicu, a potom u hodu gledati jesu li, i kakve, korekcije potrebne u pogledu 'rostera' i stručnog stožera – smatra Jusup koji je od početka sezone promatrao i analizirao situaciju, ne samo u svom novom klubu, već i u ostalim momčadima – očito će nešto trebati napraviti. Imam neke ideje, ali ne bih tu priču otvarao pred utakmicu.