Hrvatska
Regija
Jusup pohvalio igrače iz sjene, a kapetan Ivanov glasno poručio: „Vratit ćemo im za poraz!“

Jusup pohvalio igrače iz sjene, a kapetan Ivanov glasno poručio: „Vratit ćemo im za poraz!“

Autor: Paulo Sarić

Prilika za povratak na pobjedničke staze i bijeg s dna tablice.

Poletjeli su Zadrani nakon trijumfa protiv regionalnih teškaša Crvene zvezde i Budućnosti. Bijeg s dna ABA lige igračima Danijela Jusupa dao je prijeko potrebnu dozu samopouzdanja pred četiri vezana dvoboja protiv momčadi iz donjega doma Jadrana koji će u mnogočemu krojiti kratkoročnu budućnost hrvatskog abaligaša. Prošli je vikend u Novom Mestu prokockana velika prilika za potvrdu dobre forme, u nešto manje od pet minuta Zadrani su ispustili plus sedam i na koncu dopustili da posljednji šut odlučuje pobjednika. Allen je pokušao jedan na pet i - promašio, vrativši svoju momčad na posljednje mjesto na tablici uoči bitnog susreta protiv Mege Bemax.

Beograđani su u ponedjeljak iskoristili takav rasplet utakmice i trećom pobjedom u sezoni se izjednačili sa Zadrom na 16 bodova nakon tri petine natjecanja. Pritom im na ruku ide velika pobjeda iz trećega kola kada su rezultatom 98-74 uvjerljivo svladali plavo-bijele, sagradivši veliku zalihu u međusobnim ogledima.

Od tada su oba kluba doživjele velike promjene pa nas u nedjelju očekuje bitno drugačija utakmica od one koju smo sredinom listopada gledali u glavnom gradu Srbije.

Ni Zadar niti Mega nisu iste momčadi kakve su bile na početku sezone. Oni su se pojačali dvama vanjskim igračima koji su izuzetno jaki na lopti, što im je poboljšalo kreaciju i tranziciju, a nama otežalo posao. Moramo ostati fokusirani, koncentrirani i s dvije noge na zemlji – izjavio je trener Jusup u najavi susreta, posebno pohvalivši sustav je koji već godinama na djelu u redovima idućeg suparnika – to je srpska škola s kontinuiranom produkcijom igrača. Jednostavno, imaju sustav rada. Mladi su, a mlade momčadi u pravilu napreduju tijekom sezone, dok je kod iskusnijih ekipa manja vjerojatnost poboljšanja kako godina odmiče. Pojedinci, a prije svega centar Simonović su skočili na izuzetno visoku razinu. Nije to isti igrač kakav je bio na početku sezone.

FOTO: Nenad Opačić (ŠC Višnjik)

Mega se prije dva tjedna pojačala Nemanjom Nenadićem i Kendrickom Perryjem, pri čemu se potonji za sada pokazao kao pun pogodak. Nekadašnji igrač Karpoša Zadranima je ostao u sjećanju nekako s proljeća 2017. kada im je, kao bekovski partner Dominika Mavre, s 26 poena zatrpao koš i prisilio ih da do posljednjeg kola strepe za ostanak.

Kako zaustaviti igrača koji je na prosjecima od 22,5 koševa i pet asistencija u ABA ligi?

Mega je momčad koja živi od pick and rolla Perryja i Simonovića i na tome bazira igru te će biti izuzetno važna uloga visokih igrača. U Novom Mestu su i Fundić i Keller sjajno branili pick iz kojeg nismo primali puno poena. Ako nemaš centra koji može kvalitetno braniti pick and roll, u velikim si problemima protiv momčadi koje na njemu baziraju igru, a mislim da mi u tom aspektu i nismo loši što nam daje mogućnost da koliko-toliko zatvaramo šutove protivničkoj ekipi. To se možda i ne vidi na prvu, ali Fundić i Keller u tom dijelu naprave dosta posla – kazao je 58-godišnji stručnjak i dodao – naravno, postoji prostor za napredak u drugim segmentima igre i očekujem da ćemo iz dana u dan napredovati.

Zadranima se u prošlom kolu vratio Marin Junaković koji je zbog ozljede hvata mišića propustio punih mjesec dana regionalne sezone, no probleme i dalje stvaraju poteškoće s kojima se od početka sezone muči iskusni Ivan Siriščević čiji je nastup pod znakom pitanja.

Pauza nam je dobro došla, prije svega jer smo igrali bez Junakovića pa se Mavra puno trošio. On i Allen su vukli na pozicijama 'jedan' i 'dva'. Vjerujem da će to biti puno lakše povratkom Martina za kojega vjerujem da će uzeti kvalitetne minute. Što se tiče Siriščevića, dobivam dnevni report. Teško je raditi bilo kakve predikcije. Za sada participira samo na prvom dijelu treninga – otkrio je Jusup.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Problema s ozljedama više nema kapetan Ive Ivanov koji je nakon propuštenog početka sezone uhvatio ritam i potvrdio se kao bitan kotač u zadarskom stroju.

Očekuje nas jako bitna utakmica za ostanak u ligi. Mega u zadnje vrijeme igra jako dobro. Pojačala se dvojicom kvalitetnih igrača te nam neće biti nimalo lako. Znam da ćemo dati sve od sebe, jer je svaki pojedinac svjestan važnosti susreta. Atmosfera u momčadi je odlična, doduše imamo malih problema s ozljedom Sire kojega muči stopalo, ali oni koji budu zdravi i istrče na parket dat će sve od sebe – uvjeren je Ivanov i naglasio važnost podrške s tribina koja čitavu sezonu daje vjetar u leđa njegovoj momčadi – nadam se da ćemo, uz podršku naših navijača, kojima se ovom prilikom zahvaljujem na tome što nas prate u tako velikom broju, pobijediti. Sami ste vidjeli koliko ih je došlo u Novo Mesto i stvarno im hvala na tome!

Mega je najmlađa momčadi lige i kao takva već godinama teži brzoj i suvremenoj košarci u kojoj se koristi svaka šansa za lagani poen.

Od playa do centra svi mogu povući loptu u tranziciji. Svi su dugi, visoki i krakati. Talentirana su momčad, ali igrali smo i protiv jačih. Bit ćemo spremni za utakmicu – rekao je jedan od najiskusnijih igrača u zadarskim redovima, poručivši za kraj – vratit ćemo im za poraz iz prvog dijela sezone!

Utakmica se igra u nedjelju u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 18 sati.