Intervjui
Jusup: Previše je kompromisa i kod igrača i u stožeru; gdje su Žganec, Perić, Filipović...?

Jusup: Previše je kompromisa i kod igrača i u stožeru; gdje su Žganec, Perić, Filipović...?

Danijel Jusup bez dlake na jeziku o aktualnom trenutku hrvatske reprezentacije.

Danijel Jusup jedan je od najpodcjenjenijih hrvatskih košarkaških stručnjaka.


Trener koji je u svojoj karijeri istovremeno stvarao mlade igrače i osvajao trofeje, koji se znao prilagoditi ambicijama kluba, naslove staviti u drugi plan i prionuti stvaranju igrača. Od braće Ružić i Vladovića preko Popovića i Banića, do Božića i Junakovića. I još desetine, stotine između njih. Nikad se nije libio reći istinu o stanju u hrvatskoj košarci i zato je često bio u nemilosti struktura koje vedre i oblače, odlučuju i poručuju gdje je komu mjesto.

Foto: Basketball.hr 

Jupe je nakon drugog poraza hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo od Italije za Sportske novosti prokomentirao aktualni trenutak reprezentativne vrste. Ko i uvijek bez dlake na jeziku.

- Dugo sam u domaćoj košarci i mislim da moram nešto reći. Ne mogu se oteti dojmu da ovo nije ono najbolje što hrvatska košarka ima. Priča se o tome da smo oslabljeni, ali gledam druge reprezentacije i ne vidim baš razlike u kvaliteti između nas i drugih, pogotovo Nizozemske. Zato, ponavljam nismo maksimalno iskoristili potencijal koji imamo.

Foto: Basketball.hr (Šime Zelić)

Potom je Jusup konkretizirao stvari.

- Ja tu vidim, OK možda vidim krivo, ali ja u selekciji vidim previše kompromisa. Mislim da to u ovako delikatnoj situaciji nije dobro jer iz iskustva znam da kada se uđe u kompromise to nikada ne završi dobro. To se odrazi na rezultat koji ne mora uvijek biti ovako drastičan, nekada se uspije provući, ali sada to očito nije bio slučaj. Vidim jako puno kompromisa i što se tiče stožera i što se tiče igrača. I tu me nitko ne može uvjeriti u suprotno jer poznajem sve igrače domaće lige, dugo sam tu.

Na upit novinara Sportskih novosti što bi valjalo činiti odgovorio je:

- Teško mi je to reći sada, ali svakako treba sjesti i dobro promisliti što i kako dalje. Ni u kom slučaju ne bi bilo dobro samo prijeći preko ovoga i misliti da će sutra biti bolje, jer neće. Vidim puno igrača koji tu ne bi trebali biti ili drukčije, ima igrača koji bi tu trebali biti, a nisu. Onaj koji svakako trebao biti unutra je Karlo Žganec , to je igrač koji bi nam donio strahovito puno. Ne zna zašto nema Hrvoja Perića, pa Junakovića ili Filipovića. E sad, ne znam je li se to ne vidi ili je kompromis po srijedi, jer ako se ne vidi onda je situacija još lošija nego što mislim.

Foto: YouTube

Dodao je Jusup za kraj i ovo:

- Vidimo da nam je problem očito na poziciji organizatora igre, vanjska linija ne stvara višak. Zašto se onda ne proba nešto drugo. Zašto Luka Božić nije više involviran u organizaciju igre? Igrao je to kvalitetno u Zagrebu i sada u Zadru. Isto tako u stožeru je Velić, kojem su dok je bio trener Jollyja igrala dva stranca. On je unutra, a ne neki od trenera koji su promovirali domaće playeve. Ovo je na neki način i kritika medijima koji bi to trebali više isticati i na tome inzistirati, zaključio je Jusup.


Foto: Basketball.hr (Šime Zelić)