Hrvatska
Regija
Jusupov Zadar obezglavio Pianigianijevu Cedevita Olimpiju, Božić potpisao božićnu čestitku

Jusupov Zadar obezglavio Pianigianijevu Cedevita Olimpiju, Božić potpisao božićnu čestitku

Autor: KK Zadar Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Kakva klapa!

Košarkaši Zadra došli su do najveće pobjede ove sezone! Uzeli su bodove Cedeviti Olimpiji u Ljubljani, istoj momčadi koja je u zadnja dva kola pobijedila Partizan Mozzart Bet i Budućnost VOLI, istu momčad koja ove godine igra EuroCup i momčad u kojoj su nositelji igre slovenski reprezentativci, izvrsni Amerikanci i budući NBA igrači. Završni rezultat je 73:79 (17:18, 14:18, 22:19, 20:24), Zadar je pokazao da velikim srcem može i protiv najboljih!

Unatoč najavama kako bi zbog ozljede mogao propustiti utakmicu, Olimpijin MVP prošlog mjeseca Karlo Matković bio je od početka u postavi, dok je Zadar bio u očekivanoj postavi Lakić, Božić, Ramljak, Drežnjak, Žganec. Olimpija se postavila kao favorit utakmice, ali osjetniju prednost nije stekla. Imao je Zadar i nekoliko promašenih zicera kojima je mogao doći u vodstvo i napokon je uspio na kraju prve četvrtine, Lakićevom tricom sa sirenom od table za 17:18.

Olimpija se nudila Zadranima, barem svojom neučinkovitom igrom u napadu, Zadar to na drugoj strani nije znao iskoristiti. Božić je vodio svoje teške bitke pod košem, ali povratne lopte na vanjske pozicije nisu rezultirale pogođenim tricama. U šest minuta igre obje momčadi kombinirano su postigle 11 poena (6:5). Zadru je prvom procurilo nakon nekoliko uspješnih akcija Mazalina i kontre koju je Božić završio za 25:29. Bio bi Zadar uvjerljivi pobjednik prvog poluvremena da se na drugoj strani nije ukazao Rok Radović s tri pogođene trice, pa se morao zadovoljiti s i dalje dobrih 31:36.

U drugom poluvremenu razbudio se Cobbs, kojega je bilo teško zaustaviti, ili barem spriječiti njegovu suradnju s Blažičem. Zadrov junak je bio Mazalin, koji je uspio u onome što je večeras bilo teško i Božiću, poentirati iz akcija 1 na 1. Naravno, Luka se probudio u važnim trenucima, nastojeći i petom pogreškom izbaciti jednog od najboljih domaćih igrača Radovića. Najboljem Slovencu do kraja četvrtine po učinku se sasvim približio Cobbs, a Zadar opet nije imao znanja kako posljednji napad završiti pogotkom.

Lomila je Olimpija nekoliko minuta Zadar i prvi put ponovno povela u 33. minuti tricom Cobbsa. Žganec je ubacio jednu tricu iz teške situacije, promašio sljedeće dvije, ali Jusup ga je na minuti odmora hrabrio da nastavi i nađe mir na sljedećim pokušajima. Minuta odmora je uspjela, Zadar vraća vodstvo a Pianigiani koristi svoju.

Zadar je moćnu Cedevitu Olimpiju držao na konopcima, a za pobjedu u ovakvim uvjetima treba i malo mirnoće i sreće, koja nije pratila Zadar kod Mege Mis i Igokee m:tel. Prepelič je nakon četiri promašene trice pogodio najtežu, ali onda je Ramljak pogodio jednu kontru, koju su suci dugo gledali zbog silazne putanje, a Božić tricom zakucao zadarsku pobjedu svojim 28. pogotkom. Olimpija je jurila sedam poena razlike za 35 sekundi, uspjela je smanjiti i napraviti pritisak na Zadrane, Ramljak je promašio oba svoja slobodna bacanja, Božić pogodio sva četiri i Zadar je slavio 73:79!

U izravnom dvoboju dvaju MVP-a, ako ćemo uopće priznati da postoji drugi, pobjedu je odnio Luka Božić, najprije momčadsku, a zatim i onu po osobnom učinku od 32 poena, 8 skokova, 4 asistencije i valorizaciji 39. Veliku podršku dala mu je cijela momčad, ovog puta izdvojimo Lovru Mazalina s 13 poena, od kojih su mnogi bili u važnom trenutku za momčad. Za Cedevitu Olimpiju po 15 poena su postigli Radović i Cobbs.

Standings provided by Sofascore