Hrvatska
Dalmatinski derbi u najnezgodnijem mogućem trenutku. U kakvom će sastavu Zadrani istrčati na parket?

Dalmatinski derbi u najnezgodnijem mogućem trenutku. U kakvom će sastavu Zadrani istrčati na parket?

Autor: Paulo Sarić

Umor, ozljede, zgusnut raspored…

Dalmatinski derbi sa Splitom Zadranima je došao nekako u 'zao čas', točno između kup susreta protiv Alkara i regionalnog obračuna s Igokeom, dviju utakmica u kojima nemaju pravo na krivi korak. Nakon promjene trenera i povratka Ivice Skelina na klupu, 'Žuti' su povezali par dobrih partija i nagovijestili da se bude pred završni dio sezone. Koincidiralo je to s dovođenjem triju novih igrača i povratkom Maja Kovačevića na parket, pa Jusupove momke večeras očekuje potpuno drugačiji izazov od listopadnjeg, igranog na Gripama protiv istog suparnika.

Split je doveo beka i centra, a oni su kostur svake momčadi. Vranković i Washington su igrači koji su drastično promijenili strukturu ekipe. Ne zaostaju previše za abaligašima te je pred nama zahtjevan susret, pogotovo u ovom ritmu utakmica. Moramo napraviti procjene i vidjeti u kakvom ćemo sastavu nastupiti – kazao je Danijel Jusup u najavi dvoboja.

Ako mislite da je Zadranima teško, kako je tek Splićanima koji su sinoć u samoj završnici pobijedili sarajevske Sparse te u manje od 24 sata trebaju prevaliti 377 kilometara dug put do Zadra.

Ne bih htio da ispadne da je nama teško, a da drugima nije. I njima je teško, s time da je nama otegotna okolnost što već u nedjelju igramo jako bitnu utakmicu protiv Igokee – dodao je Jusup koji je odbacio svaku primisao o 'tankiranju' – kao trener nikada nisam tako postupio. U svakom susretu idem na pobjedu i teško mogu protiv sebe. Nemamo pravo ni na kakvu kalkulaciju po tom pitanju, ali možemo kalkulirati s odmaranjem igrača. Vukovića nisam stavio protiv Dubrave, bio je malo nabio petu i htio sam ga odmoriti, a Allena nismo vodili u Osijek. Već neko vrijeme o tome vodim računa i pokušavam odmoriti igrače da bi sada koliko-toliko bili svježiji. Svaki dan liježem i budim se s tim pitanjem.

Iako dalmatinski derbi još nije apsolviran, pogledi velikog broja navijača usmjereni su ka nedjeljnom okršaju s Igokeem. Ulog je golem, pobjeda koja znači dvostruko u bijegu sa začelja ABA lige.

FOTO: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

S obzirom na zgusnut raspored, postavlja se pitanje gdje staviti naglasak?

Obje utakmice su važne. Lijepo je biti prvi i imati startnu jedinicu u prvenstvu Hrvatske. Nije to mala stvar, to mami. Jedna je priča ući u doigravanje s prve, a potpuno druga s druge pozicije. Utakmica protiv Splita nas približava tome, a opet ako izgubimo od Igokee u nedjelju uvelike nam se smanjuju šanse za ostanak. Vidjet ćemo, idemo dan po dan.

Zadatak će biti tim teži znajući kakav je zdravstveni karton domaće momčadi. Dominik Mavra je zbog viroze propustio tri utakmice, Stefan Fundić zbog ozljede dvije, dok Ivan Siriščević zbog problema sa stopalom ne igra praktički od samog otvaranja sezone.

Nedostaje nam i na treninzima i na utakmicama, ali iz ove kože ne možemo – priznao je 58-godišnji stručnjak i otkrio zanimljiv moment – doktori kažu jedno, on kaže drugo, a ja se ne mogu time opterećivati. Igrač koji dođe na trening je spreman, onaj koji ne dođe - nije. Ja sa svoje strane mogu napraviti ono što mogu napraviti, a ono što ne mogu - ne mogu. Normalno da bi svaki trener volio da su mu svi igrači na raspolaganju.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

U izostanku nekolicine prvotimaca za očekivati je da bi veću minutažu mogli dobiti mladi igrači koji ove sezone i nisu puno participirali u igri.

Treba biti strpljiv, a mladi igrači su dosta nestrpljivi. Misle ako ne igraju danas,da neće igrati ni za deset dana. Nikada ne znaš kada će šansa doći. Možda smo od Cibone mogli izgubiti 15-16 razlike, ali 'ajmo izgubiti 30 i uložiti u mlade igrače. Najvažnije je da dobro treniraju. Pred njima je, pogotovo pred malim Planinićem, još dosta rada. Sigurno će dobivati šanse, a na njima je da ih iskoriste. Vodio sam puno mladih igrača, i to pravih potencijala. Kada takvima daš prvu šansu, pa barem i samo tri minute, oni te u te tri minute prisile da im daš šest – pojasnio je trener Jusup i krenuo nabrajati – Vladović, Popović, Božić, Žganec, Drežnjaci, Ružić itd. To su igrači koji bi me, kada bijednu utakmicu dobili pet minuta, prisilili da im iduću dam deset. Najviše zavisi od samih igrača

Poruka svim zadarskim talentima. I onima koji se takvima smatraju.

Utakmica se igra u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 18 sati.