Intervjui
Kad ne može u Zadru, može u Zagrebu

Kad ne može u Zadru, može u Zagrebu

Autor: Paulo Sarić

U iščekivanju inozemnog angažmana.

Visoki Riječanin Dino Cinac ovo je ljeto proveo u Zadru. Nakon što je većinu od posljednje dvije sezone proveo u švedskom Jamtlandu gdje je bio ponajbolji igrač momčadi s 16 koševa i šest skokova u prosjeku, odlučio se za odmor u toplijim krajevima. No, uz more i opušteniji život što nudi mediteransko okruženje dobar dio vremena proveo je radno, trenirajući s košarkašima Zadra.

- Ljetovao sam dva-tri mjeseca u komadu u Zadru. Sezona u Švedskoj mi je rano završila i bio mi je potreban trening pa sam se javio ljudima u klubu. Došao sam kod Samira Žuže koji je u tom periodu održavao treninge s nekolicinom mladih igrača te sam im se pridružio. Nakon što su krenule pripreme tamo je bio i moj bivši trener Aramis koji mi je dozvolio da slobodno nastavim trenirati s njima – započeo je Dino Cinac.

Sljedeće je pitanje logično. Je li bilo ikakvih kontakata vezanih za angažman u Zadru?

- Nije bilo ničega konkretnoga. Bile su neke špekulacije u zraku, po novinama, no ništa konkretno.

Ipak, iskusni je Riječanin skoro završio u prijestolnici hrvatske košarke. Umjesto za KK Zadar umalo je potpisao za novopečenog prvoligaša Jazine.

- Nakon odlaska iz Zadra trenirao sam u Zagrebu kada su me kontaktirali iz Jazina da im dođem pomoći u njihovoj prvoj godini u Premijer ligi. Ja sam tražio mogućnost ili otvorenog ugovora ili makar ugovora samo za prvi dio sezone da poslije pokušam pronaći inozemni angažman. Telefonski smo se dogovorili, a potom sam se i vratio u Zadar gdje smo načelno usuglasili uvjete koje smo trebali staviti na papir. Odradio sam nekoliko treninga, no nije bilo nikakvih konkretnih poreza uprave vezano za stavke oko kojih smo razgovarali. Nisam htio čekati, pa sam se vratio u Zagreb – kazuje Cinac i nastavlja - kasnije su me zvali da se vratim, da su sve stavili na papir, no više nisam bio zainteresiran. Nakon nekoliko godina koje sam proveo u inozemstvu bilo mi je teško vratiti se u hrvatsku košarku. S obzirom kakvo je stanje u većini naših klubova. Jazine su mi se prvotno činile kao dobra opcija, no vrlo brzo me situacija podsjetila na stvari koje sam prije doživljavao.

Većini hrvatskih prvoligaša najveći su problem financije, a potom i organizacija koja (gotovo) nigdje u Republici Hrvatskoj nije na razini zapadnog svijeta. Je li tako bilo i u Jazinama?

- Mislim da im je financijska slika OK. Organizacija, jasno, nije na nekom nivou, no to je očekivano za klub koji je tek ušao u prvi razred hrvatske košarke. Još uvijek se traže, Premijer liga je ipak stepenica više u odnosu na ligu koju su do sada igrali. No, mislim da će oni doći do toga! Ali, trebat će im vremena – odagnava ikakve natruhe nerješivih problema u zadarskom klubu iskusni košarkaš.

Cinac se nakon nekoliko mjeseci u Zadru vratio u glavni grad gdje trenutno živi i trenira čekajući novi angažman.

- Trenutno treniram s KK Zagreb. Imam stan u blizini, dvorana mi je u susjedstvu, pa sam ovdje praktički kao doma. Već duže vrijeme sam s njima. I prije Jazina sam trenirao u Trnskom. Trener Jusup je što se tiče priprema i intenziteta treninga jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka. To mi odgovara i trenutno sam tu – govori Cinac.

Pogled u budućnosti, je li na pomolu novo pojačanje Zagreba?

- Za sada je sve još uvijek samo na razini treninga, no dogovaramo mogućnost suradnje ukoliko ne nađem inozemni angažman. Makar da s njima započnem sezonu, da imam otvoreni ugovor i da im pomognem dok mi ne uleti bolja ponuda – zaključio je bivši igrač Kvarnera.