Europa i Svijet
Kada se 2000. pojavio u Zadru malo tko je znao da gleda igrača koji će dosegnuti status božanstva

Kada se 2000. pojavio u Zadru malo tko je znao da gleda igrača koji će dosegnuti status božanstva

Autor: Branko Tabak

Odlazak u mirovinu jednog od najvećih...

Grčki košarkaški virtuoz Vassilis Spanoulis, koji će u kolovozu napuniti 39 godinaje objavio kraj igračke karijere. Na međunarodnoj sceni pojavio na Europskom juniorskom prvenstvu u Zadru 2000. godine.

Tog ljeta u Jazinama i Mocirama je ostao u sjeni sjajne generacije francuskih (Tony Parker, Boris Diaw, Mike Pietrus, Ronny Turiaf... ) i hrvatskih igrača (Marko Popović, Zoran Planinić...), pa i suigrača iz reprezentacije (Christos Tapoutas, Nikos Zizis, Charalambis Markopoulos), no sazrio je u jednog od najboljih europskih igrača svih vremena. Radar ga tada nije zahvatio premda je zabijao 10 poena po utakmici, a najviše je postigao upravo protiv Hrvatske (21, uz nevjerojatan šut - 10 od 12). 

Tri puta je osvojio naslov prvaka Eurolige, tri puta bio MVP Final Foura, jednom MVP cijele lige i jednom najbolji strijelac Eurolige. Sedam puta je bio prvak Grčke, četiri puta osvajač grčkog kupa. S reprezentacijom ima zlato i broncu sa europskih prvenstava, srebro sa Svjetskog prvenstva i Mediteranskih igara. 

A sve je počelo tog ljeta 2000. u Zadru kada je bio članom reprezentacije koja je Grčkoj donijela broncu. Već dvije godine kasnije ista je generacija na U-20 prvenstvu Europe osvojila zlato, dok je dobar dio igrača sudjelovao i u osvajanju seniorskog Eurobasketa 2005.