Europa i Svijet
Hrvatska
Kada se uštimaju Zubac, Hezonja i Šarić... Hrvatska je u finalu

Kada se uštimaju Zubac, Hezonja i Šarić... Hrvatska je u finalu

Još jedna sigurna pobjeda u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija plasirala se u finale pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre pobjedom nad Ukrajinom u Istanbulu 85-70.

Hrvatska je povela 10-2, ubrzo otišla i na dvoznamenkastu prednost 15-4, no Ukrajinci u svom prvom naletu serijom 7-0 vraćaju utakmicu u egal (15-11). Na odmor između dvije četvrtine Hrvati odlaze sa solidnom zalihom od 7 poena (24-17).

U drugoj četvrtini igralo se koš za koš do vodstva Hrvatske 32-23 kada Ukrajinci imaju svoj drugi ozbiljniji nalet na ovoj utakmici te serijom 9-0 izjednačuju rezultat na 32-32. Zakucavanje Marije Hezonje za 34-32 najavilo je goropadnu Hrvatsku kakvu smo gledali do kraja utakmice. Do poluvremena izabranici Josipa Sesara su otišli na +6 (42-36), a na otvaranju treće četvrtini riješili pitanje pobjednika. Serijom 14-0 Hrvati bježe na dvadeset poena prednosti (56-36). U posljednju četvrtinu ušlo se s rezultatom 68-52.

Ukrajinci se nisu predavali, nekoliko puta su imali napade za spuštanje prednosti na deset ili manje poena zaostatka, no jedna krađa Gorana Filipovića, koju je u nastavku akcije zapečatio tricom, te sjajna asistencija Darija Šarića za, tko zna koje po redu, zakucavanje razigranog Hezonje lome njihov otpor i odvode Hrvatsku na nedostižnih 81-64. Do kraja utakmice nije bilo većih rezultatskih pomaka, Hrvatska je slavila 85-70.

Mario Hezonja je zabio 22 poena (5 skokova, 2 asistencije, 2 osvojene lopte). Ivica Zubac je ponovno bio odličan (20 poena, 7 skokova, 2 asistencije), baš kao i Dario Šarić (18 poena, 8 skokova, 3 asistencije). Valja istaknuti i učinak Gorana Filipovića koji je uz 10 poena imao 2 skoka, 3 asistencije i jednu osvojenu loptu.

U nedjelju u 19 sati Hrvatska će se u finalu istanbulskog turnira sastati s pobjednikom susreta Turska – Švedska. Podsjetimo, samo pobjednik turnira prolazi u sljedeću fazu natjecanja, kvalifikacije za Olimpijske igre.