Hrvatska
Kadetkinje osigurale ostanak u A diviziji

Kadetkinje osigurale ostanak u A diviziji

Autor: Paulo Sarić

Hrvatice su susret prelomile u trećoj četvrtini koju su dobile s 16 koševa razlike.

U utakmici na poen manje hrvatske su kadetkinje svladale vršnjakinje iz Bjelorusije rezultatom 61-43 i osigurale ostanak u A diviziji europske košarke i naredne sezone.

Susret je od starta bio vrlo nervozan i protkan pogreškama što je rezultiralo gotovo rukometnim prvim poluvremenom. Nervoza je bila posebno očita u samom početku. Iako smo na prvi koš čekali tek nešto više od dvije minute obje su ekipe u prvih deset minuta postigle po jednoznamenkast broj koševa te se u drugu četvrtinu ušlo s prednošću Bjeloruskinja 6-7. U nastavku se srećom otvorilo, a u takvoj su se igri izabranice Deana Nemeca bolje snašle. Otvorile su drugu četvrtinu serijom 7-0 u koju su ugradile dva slobodna bacanja, jedan šut za dva poena i jednu tricu te su stvorile prvu osjetniju prednost na susretu. Ipak, suparnice su odgovorile istovjetnom serijom i vratile stvari na početak.

Do se velikog odmora se igralo koš na koš, a ključnim se pokazalo otvaranje treće četvrtine. Serija 9-0 je prelomila susret, a na prvu dvoznamenkastu prednost Hrvatice je odvela Nika Mühl nakon samo dvije i pol minute igre u nastavku. Izvrsna obrana naših djevojaka u trećoj četvrtini nije ostavljala Bjeloruskinjama niti najmanje prostora za izrađene šuteve te je plus 16 Hrvatske u toj dionici logičan rasplet viđenoga na terenu. Kada je Viktorija Ćurić dvama bacanjima odvela našu reprezentaciju na 20 koševa viška u 33. minuti pobjednik je svima bio jasan. Do kraja susreta Bjelorusija je smanjila zaostatak, ali nije uspjela ozbiljnije priprijetiti našoj ekipi.


Hrvatsku je do pobjede predvodila Mia Vukšić s 14 poena i dvije asistencije dok je Bruna Obratov dodala 12. Najefikasnija u redovima suparnica bila je Iryina Venskaya s 13 koševa i pet skokova.

Hrvatska je ovom pobjedom osigurala ostanak u A diviziji i naredne godine.