Europa i Svijet
Kakav ćemo EuroBasket gledati?

Kakav ćemo EuroBasket gledati?

Autor: Paulo Sarić

Još jedan veliki izostanak.

Vijest o izostanku Giannisa Antetokounmpa je zatresla košarkaški svijet. Iako ništa nije ukazivalo na takav razvoj događaja, NBA zvijezda je danas iz Kine preko društvene mreže obavijestila javnost o tome da neće nastupiti na nadolazećem Europskom prvenstvu. Kao razloge svoga izostanka najbolji igrač Milwaukee Bucksa je naveo probleme s ozljedom koljena koji zahtijevaju mirovanje. S druge strane, Grčki košarkaški savez je izdao priopćenje za medije u kojemu daje potpuno drugu stranu medalje.

Izgleda je je Giannis bio pod kontinuiranim pritiskom svoga poslodavca, a moguće i vodstva NBA lige, da propusti reprezentativni turnir. Dokaz tome je i činjenica da je usred priprema napustio grčku reprezentaciju kako bi ispunio – marketinške obveze. U Kini. Izbornik Missas je kazao da je jedan od najboljih europskih, a slobodno možemo reći i svjetskih košarkaša, nesmetano trenirao s momčadi posljednjih tjedana i da nitko nije očekivao ovakav rasplet situacije. Prije nekoliko je dana stigao zahtjev iz NBA-a da igrač obavi dodatne pretrage i uzme nekoliko dana odmora od treninga koje će iskoristiti da odradi marketinšku kampanju u dalekoj Kini. Situacija se trebala naknadno reevaluirati.


Sluteći nepovoljan rasplet situacije i pritiske Milwaukee Bucksa na zvijezdu njihove reprezentacije grčki su liječnici, prema riječima Takisa Tsagronisa, glavnog tajnika saveza, napravili magnetsku rezonancu na koljenu zvijezde svoje reprezentacije, ali nalazi nisu našli ništa neuobičajeno. I ništa što bi igrača spriječilo da se nakon marketinške kampanje vrati u momčad. Stoga krive klub i čitavu NBA ligu da su izvršili pritisak na Antetokounmpa da ne nastupi i time drastično oslabili grčke šanse na EuroBasketu.

Tko je u pravu možda nikada ne saznamo. No, svakako će biti zanimljivo pratiti rasplet priče narednih dana.