Europa i Svijet
Kakav početak osmine finala, Turska prosula nemoguće

Kakav početak osmine finala, Turska prosula nemoguće

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Ako se po jutru dan poznaje, čekaju nas zanimljive utakmice osmine finala Eurobasketa.

Reprezentacija Francuske prvi je četvrtfinalist Eurobasketa 2022. Oni su u prvoj utakmici osmine finala nakon produžetka bili bolji od Turske koja ima za čim žaliti. Francuzi su slavili s 87:86 u utakmici u kojoj su u prvom poluvremenu imali 16 poena prednosti i izgledali su da će doći do lagane pobjede protiv oslabljene Turske koja je igrala bez ozlijeđenog Shanea Larkina.

A onda je krenula Turska, prvo su minus 16 smanjili na minus osam do kraja prvog poluvremena, a onda su u trećoj četvrtini potpuno razbili izgubljene Francuze i taj period dobili s nestvarnih 22:6 te u posljednju četvrtinu ušli s plus osam i momentumom na svojoj strani. Francuzi su se vratili i gledali smo neizvjesnu završnicu u kojoj je Turska imala dobivenu utakmicu. Na 12 sekundi do kraja Turci su imali vodstvo 77:75, dva slobodna bacanja i loptu sa strane zbog nesportskog prekršaja koji je nad Cedijem Osmanom napravio Timothe Luwawu-Cabarrot. Osman je promašio oba bacanja, a onda je kod izvađanja lopte bacio tešku loptu Bugrahanu Tunceru koji je nije mogao zadržati i Francuzi su odveli utakmicu u produžetak zahvaljujući skoku u napadu Rudya Goberta koji je zakucao promašaj Evana Fourniera

U produžetku Francuska u konstantnom vodstvu, na minutu 20 do kraja su imali vodstvo 87:82, ali Turska se vratila na 87:86, a dva bacanja je imao Gobert, promašio je oba. Ostalo je 13 sekundi do kraja i Turska je krenula u posljednji napad, ali spetljao se Furkan Korkmaz, izgubio loptu pa tako nisu niti uspjeli uputiti šut za pobjedu. 

Kod Turske najbolji Tuncer s 22 poena i 4 asistencije dok je Korkmaz ubacio 18. Gobert je predvodio Francusku s 20 poena i čak 17 skokova od kojih je 7 bilo napadačkih, a imao je i 3 osvojene lopte. Tomas Huertel i Fournier su ubacili svaki po 13 poena.