Europa i Svijet
Kakav strah Turske i epska poklon pobjeda SAD-u

Kakav strah Turske i epska poklon pobjeda SAD-u

Autor: Teo Cilar

Teško je uopće opisati kako su Turci izgubili.

Reprezentacija SAD-a slavila je u produžetku pobjedu protiv Turske u teškoj drami rezultatom 93:92 (26:21, 21:21, 18:19, 16:20, 12:11).

Amerikanci su sredinom druge četvrtine došli do 15 poena prednosti, ali Turska odličnom igrom do kraja poluvremena smanjuje na samo minus pet. Odličnim drugim poluvremenom uspjeli su stići prednost, a u samoj završnici utakmice doći do dva poena prednosti koja im je donio Ersan Ilyasova skokom u napadu i pospremanjem promašaja Cedija Osmana u koš. 

Upravo je Osman glavni tragičar utakmice. Amerikanci su imali posljednji napad na utakmici, a do kraja je ostalo 12 sekundi. Khris Middleton je promašio tricu, ali Kemba Walker skače u napadu i lopta dolazi do Jasona Tatuma koji se također diže na šut za tri poena, ali ga neoprezni Osman faulira na jednu stotinku do kraja utakmice. Tatum je pogodio prvo, promašio drugo i na kraju pogodio treće bacanje za produžetak u kojem Turska dolazi do pet poena prednosti, ali SAD predvođen Kembom Walkerom vraća prednost na svoju stranu i vode 91:89. Osman je tada pogodio uz prekršaj i pogodio dodatno slobodno bacanja za novo vodstvo Turske 91:92. Uslijedio je promašaj Joea Harrisa i prekršaj u napadu Scottieja Wilbekina kod Turske. Amerikanci su imali posljednji napad na 14 sekundi do kraja, a neopreznom Milesu Turneru loptu krade bek Dogus Balbay koji je baš zbog obrane ušao u igru. Nesportski prekršaj na njemu je tada napravio Harris, a Turska je imala sve u svojim rukama na 9 sekundi do kraja.

Balbay je oba bacanja teško promašio, ali Turska je imala loptu sa strane koja je došla do Osmana. Još i sada nije jasno zašto posljednja lopta nije išla u ruke Wilbekina ili Ilyasove nego Osmanu koji je imao lošu šutersku večer (3/8 dvica, 1/7 trica). Osman je promašio oba bacanja i tako poklonio SAD-u priliku da dođe do pobjede, a znali su kazniti ovakve promašaje Turske. Khris Middleton je na ulazu fauliran i ima dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, a Turskoj su ostale dvije sekunde do kraja. Nakon minute odmora, lopta je došla u ruke Ilyasovi koji je promašio tricu za pobjedu. Ovaj poraz, turski navijači i reprezentativci još dugo neće zaboraviti. 

Najbolji kod Turske Ilyasova s 23 poena i 11 skokova te Melih Mahmutoglu s 18 poena. Middleton je s 15 poena bio najbolji strijelac kod SAD-a dok je Walker zabio 14 uz 7 asistencija i 6 skokova. 

SAD će u posljednjem kolu potvrditi prvo mjesto protiv slabog Japana, a Turska i Češka će u borbu za jedno preostalo mjesto koje vodi dalje.