Hrvatska
Kako do olimpijskih kvalifikacija? Navijajmo na SP za Europljane!

Kako do olimpijskih kvalifikacija? Navijajmo na SP za Europljane!

Prvi prozor za Eurobasket tek u veljači 2020.

U petak, 28. lipnja posljednji se put sastao Izvršni odbor FIBA izabran za ciklus 2014-19. Dnevni je red bio dosta širok i raznolik, a najbitnije odluke za Hrvatsku tiču se kvalifikacija za EuroBasket 2021 i kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre Tokio 2020.

Kvalifikacijski turnir za OI

Sa Svjetskog prvenstva 2019 na Olimpijske igre u Tokiju 2020 izravno će se kvalificirati 7 momčadi, dok će 16 sljedećih najboljih dobiti priliku da se kvalificiraju na FIBA Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Izvršni odbor je potvrdio sportske kriterije (neće biti pozivnica) za izbor dvije dodatne reprezentacije iz svake zone kako bi olimpijski kvalifikacijski turniri brojali ukupno 24 ekipe (4 turnira po 6 ekipa). Pod sportski kriterij misli se na FIBA ranking zemalja (kategorija muških seniora) u trenutku završetka Svjetskog prvenstva.  Dakle, dvije najbolje rangirane reprezentacije po zoni (Afrika, Amerike, Azija-Oceanija i Europa) koje nisu završile u TOP 23 na Svjetskom prvenstvu, uključivši i one zemlje koje na SP ne sudjeluju, imat će šansu izboriti se za OI u Tokiju.

Što to znači za Hrvatsku? 

Hrvatska je po FIBA ljestvici trenutno na 9. mjestu, a sedma u europskim razmjerima. Naravno, momčadi koje sudjeluju na SP dobit će dodatne bodove i sigurno je da će se poredak mijenjati. Osim toga, na Svjetskom prvenstvu sudjeluju 32 reprezentacije te se moramo nadati što boljem plasmanu europskih ekipa na SP kako nam ne bi konkurirale za ulazak na Olimpijski kvalifikacijski turnir po rankingu.

Kvalifikacije za EuroBasket 2021

Ukupno je u kvalifikacijama za kontinentalna prvenstva, pa tako i za EuroBasket, planirano 6 utakmica za svaku reprezentaciju, a prethodno se tih 6 utakmica trebalo rasporediti u četiri kvalifikacijska prozora: studeni 2019., veljača 2020., studeni 2020. i veljača 2021. Izvršni je odbor FIBA-e odlučio, kako kažu, u dogovoru s ULEB-om, ali i osluškujući saveze po pitanju troškova organizacije, kako je najbolje odigrati po dvije utakmice u svakom krugu kvalifikacija, odnosno ukinuti prozor u studenom 2019. To znači da će reprezentacija sljedeće službene utakmice igrati tek u veljači 2020. godine.