Time-out
Kako je Aco nakon preboljene tuberkuloze povukao mladu Cibonu prema naslovu pobjednika Kupa

Kako je Aco nakon preboljene tuberkuloze povukao mladu Cibonu prema naslovu pobjednika Kupa

Tisuću navijača s republičkom zastavom pratilo je Cibonu u Borovu.

Nakon uspjeha Lokomotive koju je predvodio Nikola Plećaš od studenoga 1975.godine u Zagrebu pod novim imenom djeluje KK Cibona koji je bio sponzorsko ime kojeg su činili prehrambeni giganti  “Kraš”, “Franck”, “Badel” i “Voće”. Prvi od niza velikih trofeja koje je osvojila Cibona bio je Kup Jugoslavije. Te 1980. godine Cibonu je prvi put na gostovanje pratilo tisuću navijača, 11 autobusa je organizirao sam klub, a mnogi su potegnuli vlakovima, autobusima, dok je cijela vojska navijača stigla iz Vinkovaca. Prvi puta su se na tribinama pojavile i republičke hrvatske zastave, tako su oduševljeni navijači zagrebačkog košarkaškog kluba pokazivali nacionalnu pripadnost, što je izazivalo bijesne reakcije komunističkih vlasti.

Cibona je u Borovu slavile protiv Bosne iz Sarajeva 68:62. Treba reći da je Bosna samo tri dana ranije pobjedom u Splitu kod Jugoplastike osvojila naslov prvaka Jugoslavije. Mlada momčad Cibone, željna uspjeha, doslovce je igrala presing cijelu utakmicu, blistao je Aco Petrović, tek oporavljen od tuberkuloze, kad su mnogi smatrali da nikad neće stati na noge, kamoli igrati košarku.

Upravo on je u jednom dijelu utakmice sa serijom od 12 poena utakmicu odvukao na stranu zagrebačkih košarkaša, a izvrsno mu je asistirao Andro Knego. Tada 23-godišnji mladić, koji sedam dana ništa nije jeo zbog bolova u vilici, primivši infuzije, sa svojevrsnom bandažom na licu tukao se bez milosti pod obručima, vodeći svoj klub prema prvom trofeju, trofeju koji je usmjerio Cibonu sljedećih godina prema putevima najviših sportskih visina. Cibonu su predvodili Mihovil Nakić (20), Aco Petrović (18), Andro Knego 12, Srebrenko Despot (10) i Damir Pavlićević (6), dok ih je s klupe vodio Mirko Novosel.

Kup su u Zagreb donijeli igrači: Mihovil Nakić Vojnović, Aleksandar Petrović, Adnan Bečić, Miljenko Akik, Damir Pavličević, Srebrenko Despot, Branko Sikirić, Andro Knego, Nikola Uzelac, Sven Ušić, Davor Dogan, Rajko Gospodnetić.

To je bio početak zlatnog doba kluba koji je između 1980. i 1987. kada su dres Cibone nosila dvojica velikana hrvatske i svjetske košarke Krešimir Ćosić i Dražen Petrović osvojio 14 trofeja, uključujući i dva najsjajnija – naslove klupskih prvaka Europe 1985. i 1986. godine.