Hrvatska
Kako je golobradi 16-godišnji Ivan Njegovan došao u Zadar

Kako je golobradi 16-godišnji Ivan Njegovan došao u Zadar

Autor: Branko Tabak

Neka ostane zapisano. Tko zna...

Ivica Obad je kao mladi igrač vidio oglas u novinama da Zadar traži mlade i visoke igrače i iz Gabele se zaputio do grada košarke, ravno do Jazina i naslova prvaka bivše države.

Stojko Vranković je u Zadar doveden kao visoki mršavko kojeg je trebalo naučiti košarku.  Iz Jazina je poletio do naslova prvaka Jugoslavije, Europe i centarske pozicije u dresu Bostona.

Jure Lalić je u Zadar stigao iz Makarske i dan danas od košarke zarađuje za kruh.

Krešimir Ćosić je po Dejana Bodirogu otišao osobno u Zrenjanin

Zadar je kroz povijest imao ljude i načine kako pronaći i privući talente.

Danas se stvari događaju slučajno i to zato jer postoje ljudi koji žive i vole košarku i oni koji ih shvaćaju ozbiljno.

Nema tome dugo da mi je jednog dana zazvonio telefon. S druge strane bio je negdašnji zadarski košarkaški sudac, danas opunomoćenik, u brojnim projektima poput Zadar Basketball Tournamenta najbliži suradnik, a u privatnom životu osoba od velikog povjerenja -  Vedran Frakin.

Zatražio je broj mobitela šefa omladinskog pogona KK Zadar Tihomira Bujana.

- Poslovno sam bio u Otočcu. Tamo se samo o kuglanju priča, ali ima jedan momak, 16 mu je godina, visok je 208, zove se Ivan Njegovan, član je KK Otočac, a vikendima igra za KK Crikvenica. Valjalo bi ga dovesti u Zadar na probu, priča je koju smo čuli i Tiho i ja.

Bujan je odgovorio.

- Nema problema, neka se javi!

Rezultat svega, Zadar je u svoje redove doveo centra koji vjerojatno neće dosegnuti Stojkove visine, ali može biti dovoljno dobar za buduće zadarske borbe za nacionalne naslove i mirne regionalne sezone.

Tko zna, možda se ovaj mladić koji je priključen kadetskoj momčadi Zadra vrati u Otočac i bude vrstan kuglač, no poanta priče je da je Zadar dobio priliku od njega napraviti igrača. I struka i igrač moraju dati sve od sebe da se ova priča pretvori u nešto veliko, no ono što je već sada uspjeh je činjenica da je netko tko to nije morao i tko od toga nije imao nikakve koristi povukao prvi potez koji je KK Zadar i Ivana Njegovana doveo na startne pozicije.

- Ivanova cijela obitelj je visoka. Tata Zvonko 204 cm, prabaka Manda Njegovanska preko dva metra... Geni su to i dečko bi mogao ići i do 211 cm, kazuje nam Frakin. 

A Zadar ima na stotine Frakina koji žele pomoći. Samo je važno da se s druge strane nađe netko tko će ih doživjeti, saslušati i otvoriti vrata.