Time-out
Kako je Krešimir Ćosić u istoj sezoni vodio ljubljanski Brest i igrao za Zadar?

Kako je Krešimir Ćosić u istoj sezoni vodio ljubljanski Brest i igrao za Zadar?

Autor: Branko Tabak

Krešo je prešao u Brest, ali nije dobio ispisnicu od Zadra pa je Ljubljančane vodio s klupe. I onda...

Krešimir Ćosić je jedinstven po mnogo čemu. Tako je u sezoni 76/77 bio trener ljubljanskog Bresta i istovremeno igrač Zadra. Kako je to bilo moguće?

Po povratku s odsluženja vojnog roka Ćosić je iz Zadra želio prijeći u Brest kao igrač i trener, no Zadar mu nije dao ispisnicu, a bez tog dokumenta predsjedništvo Košarkaškog saveza Hrvatske baš kao i Košarkaški savez Jugoslavije Kreši su mogli dopustiti jedno da vodi Brest s klupe. Dakle, i dalje je bio igrač Zadra, kojemu nije baš najbolje išlo u prvenstvu. 

- Grčevita borba za ostanak bilo je nešto što Krešo nije mogao gledati. Gubio je Zadar kući i od Metalca iz Valjeva i Kvarnera pa je Žila, kako ga je zvao Rato Tvrdić, donio odluku da pomogne kao igrač, prisjeća se tadašnji dopisnik Sportskih novosti Drago Marić.

Zamislite, mogao se naslađivati, a on je uskočio u pomoć. Zaigrao je za Zadar protiv beogradskog Beka i Zadrani su odmah stigli do pobjede.  

- Istovremeno je momčad Bresta pripremao i vodio Borut Bassin Taubi. Krešo je unatoč činjenici da je izvan treninga, da nije imao moć kontrole reketa iz dva koraka i da je izgubio ritam i 20 cm vertikalnog skoka bio kapitalan za zadarski ostanak, priča nam Slavko Trninić koji je sljedeće sezone kao 27-godišnjak preuzeo Brest, dok je Krešo istovremeno bio igrač i sportski direktor. Vratit ćemo se kasnije na ovaj trenutak Krešine karijere, sada se skoncentrirajmo na događanja nakon pobjede Zadra protiv Beka.

- Promptno je reagirao KSJ i tražio od Ćosića da se odluči: ili trener Bresta ili igrač Zadra. Nije se ni trenutka premišljao. Zaigrao je za Zadar koji je povezao pobjede protiv Bosne, Industromontaže i Radničkog, a u posljednjem kolu i protiv Igmana 84-64. Bila je to posljednja utakmica Kreše u dresu Zadra, a završio ju je s 23 poena, pojasnio je Marić

Ta je serija pobjeda spasila Zadar od ispadanja. Krešo je po završetku sezone dobio ispisnicu pa je sljedeće zaigrao za Olimpiju u kojoj je bio i sportski direktor, a na mjesto trenera je postavio mladog zadarskog stručnjaka Slavka Trninića.

Foto: Privatna arhiva Slavka Trninića