Time-out
Kako je nastao i koje je promjene doživio najkošarkaškiji zadarski slogan i tko je njegov autor?

Kako je nastao i koje je promjene doživio najkošarkaškiji zadarski slogan i tko je njegov autor?

Iz knjige Drage Marića 'Blagoslovi Bože Zadar'.

U knjizi 'Blagoslovi Bože Zadar' iz 2019. godine kojoj je autor naš suradnik, umirovljeni zadarski novinar i vrlo aktivni publicist Drago Marić objavljena je priča 'Otac najkošarkaškijeg zadarskog slogana'. U kratkom tekstu Marić otkriva identitet tvorca najpoznatijeg košarkaškog slogana u Zadru,, ali i šire kao i činjenicu da je originalna verzija doživjela dvije značajne izmjene.

Zanima vas? Poslužite se!

Otac najkošarkaškijeg zadarskog slogana

Vjerojatno nema Zadranina, također i osoba izvan Zadra koje prate zadarsku košarku, koji ne znaju za kultni slogan 'Bog je stvorija čovika, Zadar košarku' što već gotovo pola stoljeća stoji u košarkaškoj dvorani Jazine.  No vrlo rijetki znaju kako taj slogan nije izvorni, nego dijelom promijenjeni, a također je malo poznato tko je njegov autor.

U cijeloj ovoj neobičnoj priči posebice je dojmljivo kako je tvorac najkošarkaškijeg slogana Ivan Čermak iz najkošarkaškijeg otočkog mjesta, koje je i kolijevka najkošarkaša Hrvatske u povijesti - Krešimira Ćosića. A sve do dala je Dobropoljana s otoka Pašmana. Ivan Čermak iz prve je generacije 'tornadovaca', strastveni navijač i jedno vrijeme i košarkaški sudac kome je košarka u venama.

Ivan Čermak - Foto: Zadarski list

- Kad sam 1971. godine bio djelatnik u Vinilplastici pred jednu važnu utakmicu izradio sam dva transparenta s različitim sloganima. Napravio sam ih od plastične tende i platna s podlogom crven-bijeli-plavi i sloganima 'Bog je stvorija Zemlju, a Zadrani košarku' i 'U Jazinama šale nema, KK Zadar svima poraz sprema'. Kako na utakmicu zbog posla nisam mogao, transparente su nosili drugi navijači iz naše tvornice, no kad su ih pokazali u dvorani policija je oba zaplijenila. Bilo je to doba kad političkom sustavu takvi slogani, i još s podlogom hrvatske trobojnice bez zvijezde, nisu odgovarali. Slogani su na nekoliko godina zaboravljeni, a onda se pojavio ovaj koji je i danas u Jazinama. Bilo mi je krivo zašto je dijelom izmijenjen, jer košarku nije mogao stvoriti Zadar, nego njegovi građani, a tako je i moja poruka dijelom oskvrnuta. Ipak dobro je što je i ovaj kultni slogan ukazuje gdje je kolijevka košarke u Hrvatskoj i u Hrvata, rekao je Mariću Čermak.

Prilika je ovo da se prisjetimo i trenutka koji se dogodio 2017. godine kada je za vrijeme prijenosa komentator na španjolskoj televiziji na razgovjetnom hrvatskom jeziku nakon jedne trice Marka Popovića za njegov tadašnji klub Fuenlabradu euforično uzviknuo zadarski slogan. Za naježiti se!