Time-out
Kako je Trninić doktorirao protiv Benettona u Trevisu četiri godine prije teoretske obrane doktorata

Kako je Trninić doktorirao protiv Benettona u Trevisu četiri godine prije teoretske obrane doktorata

Autor: Drago Marić

Rat, Zadar domaće utakmice igra u Trstu, 'skupina smrti' u Kupu Radivoja Koraća...

Opće je poznato kako je naš košarkaški stručnjak i pedagog dr.sc. Slavko Trninić prvi Hrvat s doktoratom iz košarkaške igre jer je 1995. stekao taj naslov obranom doktorske disertacije. No malo se zna kako je to u stvari tek legitimna potvrda njegove košarkaške umješnosti jer njegov stvarni doktorat iz ove igre bio je na parketu i četiri godine prije - u Trevisu - 18. prosinca 1991.

Igrajući u 'skupini smrti', kako su prozvali grupu unutar Kupu Radivoja Koraća, u kojoj su uz Zadra bili talijanski Benetton, španjolski Taugres i grčki Peristeri, naš je klub pod vodstvom Slavka Trninića izgubio kao domaćin u Trstu od Benettona (90-96), pobijedio u gostima Peristeri (89-83) i u Trstu Taugres (100-97).

Tako je sljedeća utakmica u Trevisu kod Benettona bila odlučujuća za dalje (uz još kasnije pobjede nad Španjolcima i Grcima). Večer prije utakmice u opatijskom hotelu Ambasador tada mr. Trninić je pripremao taktiku za utakmicu i došao u moju sobu (izvještavao sam za Slobodnu Dalmaciju) uvjeravajući me kako ne postoje izgledi da Zadar sutra ne pobijedi.

Poštujući ga u svemu ipak sam rekao kako je to neostvarivo protiv domaćeg sastava u kojem su, pored ostalih, Toni Kukoč, sjajni Amerikanac Del Negro, talijanski reprezentativni centar Rusconi i drugi i još ih vodi naš izbornik legendarni Petar Skansi.

A nama je Stojko Vranković već bio u Americi i napustio nas Dejan Bodiroga. No, on je bio nepokolebljiv u vjeri u svoj rad i u poslušnost svoje momčadi koja je bila u stvaranju i sa sedam igrača do 23 godine. I čudo se dogodilo. Bilo je to savršenstvo od košarke u svim elementima, a konačni ishod Zadar 90-Benetton 81.

Stvarna doktorska radnja Slavka Trninića, a njezina teoretska potvrda stigla je četiri godine kasnije.

Na kraju red je pobrojati i 'asistente' Trninićevog doktorata: Komazec (21),  Šarlija (20), Popović (17), Kelečević (14), Gregov (4 uz sjajnu obranu nad Del Negrom), Bulić, Blažević, Ridl, Ćurguz.