Time-out
Kako je Zadar 'desetkama' iz Želje proslavio pobjedu nad Bosnom koja ga je dovela pred vrata raja

Kako je Zadar 'desetkama' iz Želje proslavio pobjedu nad Bosnom koja ga je dovela pred vrata raja

Autor: Branko Tabak

Sjećanja na sarajevski ožujak 2003.

ABA liga se na svojim službenim stranicama prisjetila ožujka 2003. kada je odigrana utakmica između Bosne i Zadra u Sarajevu. Kao svjedok te utakmice i svega što je uslijedilo sveža su mi sjećanja na neke detalje. 

Kolo prije ovoga Široki je iznenađujuće u Zagrebu nadigrao Cibonu čime su Zadranima otvorena vrata prema Final Fouru. No, trebali su se poklopiti i rezultati. Uz poraz Cibone od Crvene zvezde u Beogradu i zadarsku pobjedu u Sarajevu Zadrani bi u svoje ruke dobili meč loptu pred svojim navijačima u Jazinama protiv Krke.

Crvena zvezda je u ranijem terminu u Pioniru bila bolja od Cibone koju je tada vodio Aco Petrović. Momčad je već bila u Maloj Skenderiji kada je stigla vijest iz Beograda. Olakšanje i motiv. Na tribinama je bilo par desetaka gledatelja, među njima i nekoliko zadarskih navijača koji su u Sarajevo stigli osobnim automobilom.

Zadar nije mogao računati na ozlijeđenog Hrvoja Perinčića čija je uloga u zadarkom sustavu igre s četiri niska igrača bila značajna. 

Zadar je s klupe vodio današnji trener Danijel Jusup, a uz Damira Tvrdića ključna figura susreta bio je današnji sportski direktor Branimir Longin. Tvrdić i Longin rešetali su sa svih strana, briljirao je i Marko Šamanić te je Zadar na samom otvaranju utakmice pobjegao na veliku razliku.

Koliko su igrači Zadra bili fokusirani najbolje govori podatak da su slavili 122-88. I dan danas utakmica je to s najvećim brojem poena (210) u povijesti ABA lige.

Povratak iz Sarajeva prema Zadru kasnio je nekih 45 minuta. Čekao se vođa puta i jedan od klupskih direktora Jure Košta s porcijama ćevapa iz Želje. Desetke za istu ocjenu igre. 

Jazine su u posljednjem kolu protiv Krke bile pune. Zadar je dobio utakmicu, izborio Final Four u Ljubljani i predvođen fantastičnim Markom Popovićem preko Crvene zvezde i Maccabija došao do naslova prvaka regionalne lige.


Bosna: Jazvin 17, Železnik 2, Vrsaljko, Zujović 12, Osmanović 16, Đurić 10, Terle 16, Caktaš 3, Lovrić 3, Buljubašić 2, Bašić, Demić 7.

Zadar: Tvrdić 28, Vladović 10, Popović 4, Longin 22, Šamanić 17, Špralja 9, Erjavec 12, Dijan 4, Pavić, McDonald 4, Meeks 12.