Kolumne
Kako su Slovenci napunili Stožice, a Hrvati propustili napraviti spektakl

Kako su Slovenci napunili Stožice, a Hrvati propustili napraviti spektakl

Autor: Branko Tabak

U Ljubljani utakmicu ovih reprezentacija gledalo je 13 000 ljudi, u Opatiji niti 2000.

Jučer su u Ljubljani prijateljsku košarkašku utakmicu odigrali Slovenija i Hrvatska. Slovenci su slavili 74-73. Uzbudljivu utakmicu punu energije i lijepih poteza pratilo je 13 000 gledatelja. Arena Stožice bila je rasprodana, a cijena ulaznica iznosila je 14 i 19 eura. Zašto?

Zato što slovenski menadžment zna prepoznati gdje i kada organizirati susret. Gdje? U najvećoj slovenskoj dvorani. Kada? Sedam dana prije Eurobasketa na kojemu se odličju posve opravdano nadaju i Slovenci i Hrvati.

Dodana vrijednost događaju su izvanserijske zvijezde koje igraju u obje reprezentacije.

Luka Dončić, 18-godišnji igrač Real Madrida čijoj se košarkaškoj genijalnosti i zrelosti divi cijeli svijet i za kojeg će se otimati NBA momčadi.

Goran Dragić, ponajbolji razigravač Europe koji loptama hrani nadolazeće NBA zvijezde Miami Heata i koji je samo jučer zabio 18 poena uz 10 asistencija.

Dario Šarić, jedna od najkompletnijih igrača Starog kontinenta, čovjek koji podjednako dobro može igrati na svih pet pozicija, gladan igre, pobjeđivanja. Nije se slučajno našao u najužem izboru za najboljeg novaka godine NBA lige.

Bojan Bogdanović. Iskusan, prekaljen, precizan. Gladan lopte. Potpisao je ugovor života s Indianom. Za dvije godine dobit će 21 milujun dolara. Mogao je i mnogo više, ali odlučio je otići u momčad u kojoj će igrati i uživati umjesto epizodne uloge, sjedenja na klupi i šmekerskog garda.

Kada sve ovo zbrojite i nadodate kako sporedne uloge u utakmici imaju igračke veličine poput Dragana Bendera, Marka Popovića, Kruna Simona, Eda Murića ili Jake Blažića uz vrhunski marketing napravite spektakl od utakmice u kojoj se oba izbornika igraju skrivača, pobjednik nije važan, a glavni cilj je izbjeći ozljedu.

Iste ove dvije reprezentacije susrele su se prije nepuna dva tjedna i u Hrvatskoj, u maloj dvorani u Opatiji, u kojoj je od 1700 gledatelja barem trećina njih bila gostujuća. Do igrača nije stigao snažan vjetar podrške koji bi ih mogao pogurati na Eurobasketu poput onog kojeg su sinoć dobili Slovenci.

Ako se tražilo turističko, ujedno i košarkaško središte za organizaciju pripremnog turnira reprezentacije Hrvatske uoči puta za Cluj Zadar bi bio kudikamo sretnije rješenje od Opatije. A nešto bi se i zaradilo.