Hrvatska
Regija
VIDEO: Kako zaštiti igru, igrače, trenere i klubove od nepravednih sudačkih odluka?

VIDEO: Kako zaštiti igru, igrače, trenere i klubove od nepravednih sudačkih odluka?

Autor: Branko Tabak

Nismo rekli namjernih, ne stavljate nam riječi u usta!

Rezultat je 64-62 za Sparse, do kraja je 14 sekundi, Široki kreće u posljednji napad, Dario Drežnjak bježi oku čuvara i diže se na tricu, protivnički igrač pokušava blokirati šut i u padu se zabija na Drežnjaka koji pada na pod. Lopta se od obruča odbija u igru i kroz šumu igrača odlazi u aut. Sparsi su dobili posjed kojim su osigurali pobjedu.

Je li moguće da sudac ispred kojeg se događa radnja ne vidi prekršaj? Je li moguće da niti jedan sudac ne vidi kontakt?

Neslužbeno saznajemo da će HKK Široki zatražiti ekspertizu suđenja, no to im neće vratiti priliku za pobjedu kojom bi Širokobriježani, s obzirom na poraze Rogaške i Splita, porasle akcije u lovu na doigravanje i plasman u elitni razred regionalne košarke.

Žalba na kraju utakmice ne bi donijela nikakve promjene jer se može žaliti samo ako su u pitanju materijalne povrede pravila.

Međutim, ako je ovo nedvojbeni prekršaj, onda je sudačka pogreška,nedvojbeno utjecala na krajnji rezultat susreta, a samim tim i na poredak i ostvarivanje ciljeva klubova, razinu natjecanja, interes sponzora, medija i navijača...

Kako trener, predstavnik kluba i klub u cjelini mogu zaštiti igrače, igru i klupsku opstojnost?

Naši su suradnici Teo Cilar i Paulo Sarić mišljenja da je moguće rješenje uvođenje tzv. challengea. On bi trenerima omogućio da traže pregled spornih situacija. Po četvrtini ili poluvremenu, dvije ili više - to bi valjalo dogovoriti. Zaključak je da je skupo, ali i poštenije, samim tim i korisnije za košarku.

Da stvar bude gora, a bespomoćnost igrača veća, Široki je napad ranije imao razloga za još jedan pregled snimke. Goran Filipović se sjurio na protivnički koš, pod prekršajem ili ne?

Ekspertiza će utvrditi postojanje štete, no neće je ispraviti. Zbog svih nas koji volimo i živimo košarku ovakve stvari treba predvidjeti i imati sustav koji će omogućiti pravednije ishode.

ABA liga je na velikim kušnjama. Transparentnost je uvjet broj jedan kojeg mora ispuniti da bi vratila povjerenje  klubova, navijača, sponzora...