Hrvatska
Regija
Ženska košarka
Kakva rapsodija! Hrvatice deklasirale Nizozemsku

Kakva rapsodija! Hrvatice deklasirale Nizozemsku

Autor: HKS - Hrvatski košarkaški savez Photo: Ivica Čavka

To je to!

U drugoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. hrvatska ženska košarkaška reprezentacija je pobijedila Nizozemsku s uvjerljivim rezultatom 81:57.

Da Hrvatske igra odličnu košarku vidjelo se u prvom susretu u kojem su protiv viceprvakinja Europe Španjolki bile u igri do samoga kraj te tijesno izgubile 65:70.

Protiv Nizozemski u nedjelju na Gripama sve je bilo jasno već u prvoj četvrtini koju su izabranice Stipe Bralića dobile 31:14, a do poluvremena podignule prednost na +28 (57:29).

Jedina dionica koja je pripala gošćama bila je treća (6:15), da bi u posljednjoj ponovno dominirale hrvatske reprezentativke i slavile s visoku pobjedu pri rezultatu 81:57.

Kod Hrvatske šest je igračica imalo dvoznamenkast broj poena: Iva Slonjšak 16,  Shavonte Zellous 14, Matea Tadić 13, Mihaela Lazić 12,  Andrijana Cvitković i Patricia Bura po 10.

Sljedeće utakmice na igraju se u studenom sljedeće godine kada će Hrvatska dva puta za protivnika imati Austriju.

Na Europsko prvenstvo plasirat će se pobjednici osam skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

 

Izbornik Ženske seniorske reprezentacije Stipe Bralić: “Znali smo da je nizozemska reprezentacija čvrsta i viša od nas i da moramo brzom igrom pokušati nametnuti svoj ritam igre. Iznenadili smo ih, sjajno smo trčali, šutirali i dodavali loptu u fenomenalnom prvom poluvremenu protiv neugodne reprezentacije Nizozemske s kojom svaka ekipa može imati dosta problema. Za one koji manje prate žensku košarku treba reći da njihov centar Hof igra za Prag, ekipu koja je igrala u Final Four Eurolige, potom imaju prvog playmakera koji je ujedno prvi playmaker turskog Mersina, finalista Eurolige, a tu ima i par cura koje igraju u španjolskoj ligi. Znali smo da nemamo tražiti što pet na pet, posebno zato što na visokim pozicijama imamo dosta izostanaka. U drugom poluvremenu smo imali želju još podići tu prednost jer je svaki poen važan, no i ova prednost koju imamo je povoljna za nastavak kvalifikacija i daje nam dosta dobru poziciju. Jednostavno, nismo mogli u takvom ritmu igrati i drugo poluvrijeme. Dosta nam je trica iscurilo, zatim smo promašili tri, četiri polaganja i slobodna bacanja. I oni su igrali puno snažnije u drugom poluvremenu i težište igre su prenijeli u reket jer su vidjeli da smo tu tanki. Bura i Cvitković su se strahovito snažno borile s puno višim i snažnijim igračicama. Sve cure koje su tu, a znamo da imamo dosta izostanaka, su odigrale ove dvije utakmice fanatično, energetski maksimalno, sjajno se ponašale na terenu i izvan njega i mogu im samo čestitati na svemu.”

Matea Tadić je bila jedna od šest dvoznamenkastih igračica, ubacila je 13 poena: „Rezultat pokazuje da na nečemu radimo, dali smo sve od sebe i pobijedili s visokom razlikom. Svoj posao smo odradili i vrlo sam ponosna na nas, pogotovo na te dvoznamenkaste brojeve što znači da igramo timski. Dobro smo trčale, što je naša taktika i naš flow od početka kvalifikacija. Drugim ekipama nas nije lako braniti jer nam se iz utakmice u utakmicu mijenjaju raspoložene igračice, opasnije smo, što se danas i pokazalo. Mislim da smo na dobrom putu, ne treba nas podcjenjivati jer pokazujemo napredak i imamo dobre igračice i van Hrvatske i u Hrvatskoj. Taktika trenera Bralića je trčanje, to je moderna košarka i okuplja igračice koje to mogu iznijeti. Mislim da smo u ove dvije utakmice pokazali i da, bez obzira na trčanje, imamo dobar balans u unutarnjoj i vanjskoj igri.”

Izbornik nizozemske reprezentacije Vincent van Sliedregt: „Najprije čestitam hrvatskoj reprezentaciji. Inzistirali su na brzom ritmu, a nama je predugo trebalo da se prilagodimo tom intenzitetu, kao i da pohvatamo pick and roll. Za vrijeme utakmice smo uspjeli igru prilagoditi tome da im oduzmemo ono što od pick and rolla dobivaju. Krivo smo započeli utakmicu, dolazimo s utakmice u kojoj je ritam bio bitno sporiji i trebalo nam je predugo da se prilagodimo ovoj razini. Dobra strana je što smo se uspjeli suprotstaviti i preokrenuti igru, no isto tako bi se moglo reći i da su oni usporili kad su na semaforu vidjeli visoko vodstvo. Još jednom čestitke Hrvatskoj, a mi znamo što možemo i kako dalje.“

Igračica Nizozemske Noor Driessen: „Bila je to vrlo teška utakmica. Startali su jako i napadački i obrambeno, a mi smo se dosta mučili s obranom. U drugom smo se poluvremenu prilagodili, no trebali smo i ranije.“