Hrvatska
Kakva utakmica u Zaboku! Zadar primio čak 64 koša u drugom poluvremenu i prokockao plus 24

Kakva utakmica u Zaboku! Zadar primio čak 64 koša u drugom poluvremenu i prokockao plus 24

Autor: Paulo Sarić

Braća Tomas nadigrali Aleša Pipana.

Bila je to, kako se kaže, utakmica s dva poluvremena. Iako je u prvih 20 minuta izgledalo da će KK Zadar mirno doći do druge pobjede u HT Premijer ligi, na koncu smo dobili uzbudljivu završnicu u kojoj je Zabok predvođen Markom Tomasom iskoristio sve propuste gostujućeg sastava i na koncu došao do velike pobjede rezultatom 91-88.

Kako bi sve riješili u što je moguće kraćem roku Zadrani su u susret krenuli s udarnom petorkom pa su na parket istrčali Malcolm Grant, Mario Little, Luka Božić, Domagoj Vuković i Kristijan Krajina na što ozljedama izmučeni domaćini na otvaranju susreta nisu imali odgovora. Nije dugo trebalo, tek četiri minute, da se Dalmatinci odvoje na prvu dvoznamenkastu prednost (4-14), a već je u prvoj četvrtini bilo i plus 15 za goste.

U situaciji u kojoj nisu mogli računati na ozlijeđenog Domagoja Proletu i bez jučer potpisanog Marina Šarlije Zabočani nisu mogli parirati pod obručima, a kad se na to nadoveže i loš šut za tri poena i dalekometna suša domaćina koja je trajala sve do 17. minute Zadrani su od početka mirno brodili ka pobjedi.

Barem je tako izgledalo…

Motivirani Luka Božić zaustavio je glavnog igrača Zaboka Marka Tomasa pa je semafor već sredinom druge dionice pokazivao 17-38 za goste.

Slabost domaćina pod obručima vrlo se dobro vidjela u nesrazmjeru u skokovima kojih su Zadrani u prvom poluvremenu imali čak 16 više (9-25) pa se na veliki odmor otišlo s 27-46 za Pipanove momke.

Iako je hrvatski abaligaš na otvaranju treće četvrtine u dva navrata vodio 24 razlike, Zabočani su u nastavku podignuli agresivnost u obrani te su s pet trica u samo nekoliko minuta, od kojih je tri zabio Krešimir Radovčić, uspjeli učiniti susret zanimljivim. Gosti su upali u crnu rupu i počeli gubiti lopte što su Tomasovi igrači iskoristili da se serijom 17-2 približe na jednoznamenkasti zaostatak pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s 59-67.

Razigranom Radovčiću priključio se probuđeni Marko Tomas koji je u kratkom roku ubacio deset poena te je prednost Zadra nastavila kopnuti. Iako je Grant bio jedini, ili jedan od rijetkih raspoloženih u gostujućim redovima Dalmatinci su imali ogromnih problema u organizaciji napada, no Lovre Bašić je čitavo drugo poluvrijeme prosjedio na klupi što je Zabok iskoristio da se u potpunosti vrati u susret.

Kada se Marko Tomas razigra u stanju je sam dobiti gotovo svaku ekipu pa nije dugo trebalo da domaćini stignu unutar posjeda zaostatka (71-72), da bi koji napad kasnije slobodnim bacanjima Patrika Jambrovića došli i do prvog vodstva u susretu (73-72).

Kao što je rekao trener Ivan Tomas na time-outu, Zadrani su bili jako tromi na obje strane terena pa se u posljednje tri minute ušlo s plus dva za Zabočane (80-78). Većina gostujućih poena u tim je trenucima dolazila iz individualnih akcija, no individualnih pogrešaka bilo je još i više pa čudi odluka trenera Pipana da na klupi ostavi svog najboljeg razigravača.

Pogotovo znajući da je obrana ionako bila vrlo loša…

U završnici smo vidjeli pravi tricaški obračun Roka Galića i Marija Littlea koji su se zadnje dvije minute igrali 'mačke i miša', no mačka su u svojim redovima imali – domaćini. Njegovo ime je Marko Tomas koji je zabio posljednjih pet koševa svoje momčadi i doveo Zabok do velikog preokreta.

Uz raspoloženog Tomasa koji je završio s 33 poena od čega je 27 ubacio u drugom poluvremenu, sedam skokova i četiri asistencije, u domaćim redovima treba istaknuti i Roka Galića koji je dodao 18 koševa s klupe, dok je najefikasniji, premda ne i najbolji, kod Zadra bio Grant s 20 poena, pet asistencija i četiri uhvaćene lopte.