Time-out
Kakve veze ima svjetsko zlato braće Fantela s košarkom?

Kakve veze ima svjetsko zlato braće Fantela s košarkom?

Autor: Branko Tabak

Zlatne ruke Dade Burčula. I više od toga.

Braća Šime i Mihovil Fantela su svjetski prvaci u jedriličarskog Formuli 1, u klasi 49-er. Nakon što je u Igorom Marenićom u klasi 470 osvojio sve što se osvojiti može Šime se prebacio u novu klasu i zajedno s bratom Mihovilom se upustio u avanturu.

Cilj je bio na Svjetskom prvenstvu ispuniti normu za Olimpijske igre u Tokiju gdje bi se napalo postolje. Nom dogodilo se nešto čudesno. Braća Fantela su pod dirigentskom palicom oca Ede, njihova trenera osvojili svjetsko zlato.

Braća Šime i Mihovil Fantela /Foto: ISAF  

Kakve to veze ima s košarkom. Velike. Dio stručnog stožera je fizioterapeut Dado Burčul koji je bio i u ekipi olimpijskog tima u Riu kada su Šime i Igor Marenić uzeli olimpijskog zlato.

Negdašnji fizioterapeut KK Zadar s kojim je osvojio Kup Krešimira Ćosića 1998, 2000. i 2003, godine, godine u kojoj je kao bliski suradnik Danijela Jusupa bio važna karika momčadi koja je osvojila regionalnu Goodyear ligu. Kao tadašnji glasnogovornik KK Zadar autor ovog teksta 's moralnom i pravnom odgovornošću izjavljuje' kako je Burčul bio više od fizioterapeuta, Bio je vezivno tkivo momčadi i struke, amortizer, tampon zona, motivator, prijatelj, suradnik...

Burčul u stručnom stožeru KK Zadar 2003. na Fina Fouru Goodyear lige (crvena majica)/Foto: kkzadar.net 

Dado je bio i u stručnom stožeru Mladena Šestana s kojim je kadetska reprezentacija donijela prvo U16 reprezentacija donijela prvo europsko zlato u domovinu 1995. godine. Četiri godine kasnije sudjelovao je u kovanju europske juniorske svjetske bronce.

Ni danas Dado ne može bez košarke, trener je veteranskog košarkaškog kluba Pet bunara s kojima odličja osvaja gdje god se pojavi.

Trener KK Pet bunara/Foto: Basketball (Iva Perinčić)

I zato današnje jedriličarsko zlato ima barem djelić košarkaškog štiha kojeg je Burčul usvojio i usavršio radeći na velikim košarkaškim međunarodnim natjecanjima

Zlatne su ruke Dade Burčula.