Europa i Svijet
Kakvo će lice pokazati Crnogorci?

Kakvo će lice pokazati Crnogorci?

Autor: Paulo Sarić

Vučević i Tanjević su najjači aduti Crne Gore.

Današnji suparnik Hrvatske u trećem kolu skupine C, Crna Gora, pružila je dvije dijametralno suprotne predstave u prva dva susreta. Nakon debakla na otvaranju kada su od Španjolaca poraženi s čak 39 koševa, izabranici Bogdana Tanjevića iskupili su se u dvoboju protiv Mađarske koju su svladali s velika 24 koša razlike. Poraz protiv Španjolaca je bio očekivan, ali nitko nije slutio takvo razbijanje naših južnih susjeda. Isto tako, rutinska pobjeda nad Mađarima je predstavljala svojevrsno iznenađenje ne samo radi dojma kojeg je Crna Gora ostavila u prvom kolu, već i radi vrlo dobre igre koju su Mađari pokazali u prvom kolu protiv Hrvatske.


Crnogorci su imali dosta problema tijekom priprema te su upisali tek dvije pobjede uz čak šest poraza. Ruku na srce, dva od njih su bili na jednu loptu, te su utakmice protiv Grčke i Italije mogle otići i na stranu naših južnih susjeda. No, ono što je zabrinjavalo crnogorske ljubitelje košarke kroz čitav kolovoz bile su loše igre naturaliziranog Amerikanca Tyresea Ricea koji je trebao predstavljati udarnu snagu našeg današnjeg protivnika, a na kraju se pretvorio u de facto ispomoć centarskoj liniji. Nevisoki košarkaš rodom iz Virginije daleko je od prave forme kakvu je pokazivao za vrijeme EuroBasketa u Sloveniji ili tijekom završnog turnira Eurolige 2014. godine kada je odveo Maccabi do iznenađujućeg trofeja. Iako Nikola Ivanović igra solidan turnir, na igri Crne Gore se osjeti slabiji Riceov doprinos.

Bogdan Tanjević nema takvih problema ispod obruča. Udarna snaga Crnogoraca su visoki Nikola Vučević i Bojan Dubljević koji su, zanimljivo s identičnom statistikom, najzaslužniji za laki trijumf protiv Mađara. Crnogorske centre ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći da se radi o jednim od napadački najboljih centara na aktualnom Europskom prvenstvu i da je Aleksandar Petrović najviše sna izgubio upravo na njihovo zaustavljanje. Ipak, ostatak momčadi nije toliko jak. Čine ga uglavnom igrači iz Jadranske lige u kojoj je Budućnost već godinama pri vrhu, ali nikako da napravi korak više i dođe do željenog trofeja.


Posebno je očit nedostatak scorera na krilu, a s obzirom na lošu formu Ricea možemo slobodno reći i u čitavoj vanjskoj liniji. Jučer se pojavila informacija da su dvojica na papiru ponajboljih igrača Crne Gore, Nikola Vučević i Tyrese Rice, ozlijeđeni i da je njihov nastup u današnjem susretu – upitan. Vučević navodno ima problema s prstom, dok je Rice navodno ozlijedio mišić. Radi li se o realnim problemima ili iskusni Tanjević pokušava opustiti našu reprezentaciju nadajući se da ćemo ponoviti poznati laissez faire pristup, teško je reći. No, sigurno je da Crna Gora nije momčad za podcijeniti.

Pitanje je kakvo će lice danas pokazati, ono s otvaranja protiv Španjolske ili iz drugog kola protiv Mađarske. Ukoliko bude potonje, Hrvatska ima razloga biti zabrinuta.