Hrvatska
Kalajžić donio pobjedu Splitu

Kalajžić donio pobjedu Splitu

Autor: Paulo Sarić

Dalmatinci su pretplaćeni na neizvjesne završnice.

Splićani su preokretom u posljednjoj minuti došli do pete pobjede u HT Premijer ligi. Momčad Ivice Skelina slavila je na gostovanju u Zaboku protiv istoimenog protivnika rezultatom 81-85. Junak gostiju bio je mladi Mate Kalajžić koji je prvo tricom 49 sekundi prije kraja doveo svoju momčad do izjednačenja (79-79) da bi slobodnim bacanjem 20-ak sekundi kasnije odveo Žute i u vodstvo. Posao su zaključili Pavle Marčinković i Michaelyn Scott donijeli Dalmatincima vrijedan gostujući trijumf.

Iako su igrači nekadašnjeg trostrukog prvak Europe poveli 0-5 koševima Josipa Jukića te su vodili prvih sedam minuta, domaćini su bolje zatvorili prvu četvrtinu i preuzeli inicijativu nad susretom. Razigrali su se Antonio Vlaić i Ivan Vučić koji su inicirali seriju Žutih lavova 10-2 kojom je završeno prvih deset minuta igre. Upravo je mladi Vučić košem na otvaranju druge dionice odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost (26-16) nakon čega se igra stabilizirala. Split se preko Marija Špalete i Matea Kedže držao na desetak koševa zaostatka, no nije uspijevao prići bliže pa se na odmor otišlo s plus sedam za Zabočane (42-35).

U nastavku smo gledali drugu priču. Splićani su se vrlo brzo primakli na samo posjed zaostatka te je brzo postalo jasno da ćemo gledati utakmicu neizvjesnu do samoga kraja. Unatoč brojnim pritiscima Skelinove momčadi igralo se koš na koš sve do pet minuta prije kraja kada gosti rade seriju 0-7 i dolaze na samo posjed zaostatka (71-70). Ipak do izjednačenja nisu uspjeli doći sve do zadnje minute kraja kada Kalajžić pogađa tricu za 79-79, da bi isti igrač pogođenim drugim slobodnim bacanjem odveo svoju momčad do prvog vodstva nakon početne dionice. Marčinković je polaganjem nakon skoka u napadu odveo Žute na dva posjeda prednosti u samoj završnici i odveo Dalmatince u mirne vode, da bi pobjedu Splita s linije slobodnih bacanja potvrdio Michaelyn Scott.

Amerikanac je ujedno bio i najefikasniji u redovima pobjednika sa 17 koševa, 11 asistencija i sedam skokova, a poen manje je dodao kapetan Mateo Kedžo, dok je domaćine predvodio Antonio Vlaić s 22 poena i šest uhvaćenih lopti.