Kolumne
Kalelarga nije nekoliko šetača: Marčinković je poželjan u Zadru

Kalelarga nije nekoliko šetača: Marčinković je poželjan u Zadru

Autor: Branko Tabak

Netko to mora reći glasno!

Pavle Marčinković u ulozi slobodnog igrača trenira u rodnom Zadru s KK Zadar. Sportski direktor kluba Branimir Longin pojasnio je kako je takvo što u interesu i igrača, koji se priprema za reprezentativne akcije, i kluba, koji ne krije da je Marčinković jedna od želja za popunu dobro opustošenog rostera na kraju sezone.

Marčinković je, gdje god je igrao, ostavljao srce na parketu i živio za ekipu: Zadar, Zagreb, Cibona, Split.

Dio navijača Zadra ne može mu oprostiti proslavu naslova prvaka s Cibosima kada je on bio taj igrač koji je za uspomenu škarama odvojio mrežicu od obruča. Po društvenim mrežama Pavla se vrijeđa, najavljuje se bojkot, odnosno, jasno daje do znanja kako je Marčinković nepoželjan.

Neovisno o rezultatima eventualnih pregovora KK Zadar i Marčinkovića, klub ima priliku pokazati svoju veličinu, baš kao kada je čestitao sportskim prijateljima iz Cibone na naslovu prvaka i zahvalio na čestitkama sportskim prijateljima iz Crvene zvezde kada je izboren ostanak u ABA ligi. U suprotnom ispast će da je informacija kako je Marčinković zadarska želja puštena u javnost kao svojevrsni probni balon.

Riječ je u MVP igraču HT Premijer lige, velikom borcu i motivatoru, igraču koji je sazrio kao osoba i igrač i koji bi Zadru, i ne samo Zadru, dobro došao u okolnostima u kojima se našla hrvatska košarka. Era dominacije Cedevite je završila, ne toliko porazom u finalu doigravanja od Cibone 4-0, koliko odlukom o preseljenju kluba u Ljubljanu i osnivanju KK Cedevita junior koja bi u hrvatskim okvirima trebao krenuti od nule. Drugim riječima u sljedećih pet godina, dijelit će se deset nacionalnih trofeja u kojima bi i Zadar konačno trebao uzeti svoj dio kolača. Grad košarke, ako ste zaboravili, čeka trofej od 2008. godine kada je osvojen naslov prvaka.

Zar će klub dopustiti da dogovori padnu u vodu zbog glasne manjine? Košarka je prije svega biznis, a s emocijom ona dobiva dodanu vrijednost. A Marčinković donosi i emociju i kvalitetu.

Navijači koji imaju što za zamjeriti Marčinkoviću na to imaju apsolutno pravo, a klub ima obvezu zaštiti igrača kojem su otvorili vrata svoga doma i koji je, 'ajmo malo spustiti loptu na zemlju, samo slavio naslov prvaka, onako kako se to radi po cijelom svijetu.

Uostalom i Matic Rebec, koji je prema nekim informacijama u zadarskim kombinacijama, je svojim slavljem isprovocirao dio zadarskih navijača kada je prošle sezone nosio dres FMP-a. Provocirali su zadarsku publiku i Josip Sesar i Aco Petrović, pa su davali sve od sebe da s klupe ili na parketu doprinesu pobjedama.

Marka Popovića se vrijeđalo do devetog koljena nakon što je klub predvodio do dva trofeja u jednoj sezoni (regionalna liga i kup) jer je sljedeće sezone iz Pamesa otišao na posudbu u Cibonu (koja je za razliku od Zadra igrala Euroligu), da bi mu se danas zamjeralo da se nikad nije vratio iako je obećavao. A i tu bi imali što za čuti. 

Ive Ivanov, srčani i pošteni momak, zahvalan igrač i prije svega odličan čovjek, je imao u svome Zadru kao igrač Šibenika takve neugodnosti da to izlazi iz okvira zdrave pameti. Doživljavao je poniženja na javnim mjestima, ali baš nikada o njima nije želio govoriti, jer štitio je šutnjom sebe i obitelj. Vratio se, opet postao junak na čiju su stranu navijači stali i u slučaju propalih pregovora prije početka prošle sezone.  

Kalelarga nema ništa protiv dolaska Marčinkovića, imaju poneki njezini šetači, koji će, vjerujemo, odrasti. Baš kao što je odrastao i Marčinković. 

Jedan od najvećih svih vremena, za života toliko puta izvrijeđan u Zadru, barem onoliko puta koliko je svojom provokacijom izazvao zadarski navijački puk, Dražen Petrović, hladno je nakon odlaska iz Cibone u Real trpao koš svog dojučerašnjeg kluba koji mu je bio odskočna daska s koje se najdalje odrazio.

U društvu grešnih struktura najmanji grijeh je onaj Pavla Marčinkovića, koji je kao profesionalac koji živi od košarke slavio naslov prvaka. Je li pretjerao? Možemo se složiti da je možda ulogu 'sjekača mrežice' mogao prepustiti komu drugome, ali bio je mlad i pun gorčine. Je li to bilo usmjereno prema navijačima Zadra? Ne! Nego prema vodstvu kluba, kojem ti isti navijači i danas zdušno skandiraju: 'Uprava odlazi!', jer je bio samo jedan u nizu onih koje Zadar nije prepoznao i za koje nije imao sluha, pa se kod svakog njihovog uspjeha naglašava sada već poznata krilatica: 'A Zadru nije valja!'. 

Pavle je jedan od njih!