Europa i Svijet
Kalinić ostaje u europskom prvaku

Kalinić ostaje u europskom prvaku

Autor: Paulo Sarić

Nakon potpisivanja sponzorskog ugovora Fenerbahçe je krenuo sa sastavljanjem momčadi.

Turski prvak Fenerbahçe Doğuş nastavlja s nagrađivanjem igrača koji su osvojili povijesni naslov klupskog prvaka Europe. Nakon što je prekjučer produljen ugovor Lugiju Datomeu, danas je na red došao srbijanski reprezentativac Nikola Kalinić.

Iako suradnja nije službeno potpisana, sam podatak da je aktualni europski šampion o dogovoru izvijestio na svojim službenim stranicama kazuje da su svi detalji usuglašeni. Ugovor će biti potpisan do sredine 2020. godine, a turski je klub svome stožernom članu poželio puno sreće i mnoštvo novih uspjeha i naslova.

Kalinić se košarkom počeo baviti u rodnoj Subotici, da bi 2010. prešao u Novi Sad. Nakon jedne godine u redovima istoimenog kluba prešao je u Vojvodinu Srbijagas gdje se zadržao naredne dvije sezone. Prvo regionalno iskustvo je stekao u Radničkom, a vrlo dobre partije dovele su ga do srbijanskog velikana Crvene zvezde. U Beogradu se zadržao samo jednu godinu u kojoj je bio statistički drugi najbolji igrač momčadi, iza sadašnjeg NBA-ovca Bobana Marjanovića, bilježivši nešto ispod deset koševa i četiri skoka u svim natjecanjima. Svojim je igrama privukao interes Fenerbahçea koji je zagrizao do te mjere da je isplatio milijun eura za usluge srbijanskog reprezentativca. Nakon privikavanja na život i igru u Turskoj, Kalinić je postao jedan od bitnijih kotačića istambulskog sastava na putu do povijesnog naslova prvaka Europe na domaćem terenu. Krilni je igrač prošlu sezonu završio s osam koševa i tri skoka u prosjeku.

Uz brojne klupske uspjehe Kalinić se okitio i trima srebrima u dresu reprezentacije. Uz drugo mjesto na Mediteranskim igrama u Mersinu, sa Srbijom je osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2014. u Španjolskoj i na lanjskoj Olimpijadi u Riju. Oba puta je bio poražen od istog suparnika, neprikosnovene reprezentacije SAD-a. U kolekciji reprezentativnih medalja nedostaje mu tek ona s Eurobasketa. Priliku za nju imat će već ovog ljeta u Turskoj.