Europa i Svijet
Kao dar za rođendan – novi ugovor i srbijanski reprezentativac

Kao dar za rođendan – novi ugovor i srbijanski reprezentativac

Autor: Paulo Sarić

Bavarski klub polako kompletira igrački sastav za sezonu u kojoj je cilj jasan. Naslov prvaka!

Nakon što su prošli tjedan objavili potpis dvogodišnjeg ugovora sa srbijanskim reprezentativcem Stefanom Jovićem prilikom čega je direktor kluba i sin proslavljenog trenera Svetislava Pešića, Marko Pešić, kazao:

- Nije tajna da smo već dugo vremena pokušavali dovesti Stefana Jovića koji se sa samo 26 godina dokazao kao jedan od najboljih i najcjenjenijih razigravača u Europi. Nastavit će se razvijati, a uvijek misli samo na momčad i iduće dodavanje. Veliki uspjeh Crvene zvezde u posljednjih nekoliko godina možemo pripisati prvenstveno njemu, te smo vrlo sretni što će nam se pridružiti - Bayern München je danas objavio produljenje ugovora s vrlo bitnim igračem iz prošle sezone Reggijem Reddingom.

Iskusni Amerikanac je prošlo ljeto došao u njemački klub iz Darüşşafake, a danas je na svoj 29. rođendan produljio suradnju i za narednu sezonu.

- Sretan samo što ću se vratiti u München i igrati za Bayern u Bundesligi i iduće godine. Nažalost, nismo uspjeli završiti prošlu sezonu na način na koji smo se nadali, stoga imamo velik cilj pred sobom. Želimo ostvariti bolji rezultat naredne godine – kazao je dvostruki slavljenik za službene stranice Bayern Münchena.

Ništa manje oduševljen nije bio ni direktor Pešić čiji je osnovni plan bio zadržati jezgru prošlosezonske momčadi koju bi trebalo nadograditi s nekoliko igrača ne bi li se poboljšao lanjski uspjeh. Podsjetimo, u netom završenoj sezoni Bayern je upisao samo jedan poraz u ligaškom dijelu natjecanja prije nego je uvjerljivo, s 3-0 u seriji, poražen u polufinalu doigravanja od kasnijeg prvaka Brose Bamberga.


- Željeli smo zadržati jezgru momčadi, a Reggijev ostanak je još jedan korak ka tom cilju. Njegova svestranost i zaokruženost igre uvelike će nam koristiti – kazao je mlađi Pešić.

Redding je većinu svoje karijere proveo u Njemačkoj u koju je došao nakon debitantske sezone u Europi koju je proveo na Cipru, a jedinu preostalu inozemnu avanturu imao je u istanbulskoj Darüşşafaci prije dvije godine. Lani je u dresu bavarskog sastava prosječno zabijao 9.2 koša uz 3.6 asistencija po susretu, te je bio najbolji dodavač svoje momčadi.

Dodajmo ovome da je na korak od potpisa s njemačkim klubom još jedan srbijanski reprezentativac Milan Mačvan. Rođeni Vukovarac karijeru je započeo u omladinskom pogonu FMP-a prije nego se u prosincu 2007. preselio u redove Hemofarma gdje je proveo naredne dvije i pol godine. Sam je Mačvan nekoliko puta istaknuo da je ključni razlog prelaska u Hemofarm bio taj što ga je vodio tadašnji izbornik U-19 reprezentacije Srbije Miroslav Nikolić.

Ironično, Muta je nakon nekoliko mjeseci dao ostavku, a naslijedio ga je upravo bivši trener FMP-a Vlada Vukoičić. To nije utjecalo na igre tada još mladog srbijanskog reprezentativca koji je izvrsnim predstavama u Jadranskoj ligi i EuroCupu privukao interes brojnih europskih giganata, a na koncu je preselio u izraelski Maccabi s kojim je potpisao petogodišnji ugovor. No, u Tel Avivu se nije najbolje snašao te je nakon samo jedne sezone otišao na posudbu u Partizan, da bi 2012. godine za 250 000 eura preselio u Galatasaray.

Nakon dvije sezone u Turskoj uslijedio je jednogodišnji povratak u crno-bijeli dres beogradskog kluba, a prošle je dvije godine proveo u Milanu zajedno s našim Krunoslavom Simonom pod trenerskom palicom Jasmina Repeše. Lani je bio jedan od najbolji igrača Armanija s 11.6 poena i 5.4 skoka u ligaškom dijelu talijanskog prvenstva.


Mačvan je u svojoj bogatoj karijeri osvojio desetak klupskih trofeja u četiri različite države. Priliku da na tu listu doda i Njemačku, trebao bi imati već od iduće sezone. Očekuje se da će potpisati dvogodišnji ugovor, a hrvatska bi ga publika, zajedno sa svim ostalim igračima Bayerna trebala vidjeti u Zadru krajem rujna na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta.