Hrvatska
Kapetan „kineske“ reprezentacije potpisao za Trabzonspor

Kapetan „kineske“ reprezentacije potpisao za Trabzonspor

Autor: Paulo Sarić

Zubčićevim je potpisom Marko Tomas ostao jedini hrvatski reprezentativac bez riješenog klupskog pitanja za narednu sezonu.

Kapetan hrvatske „kineske“ reprezentacije Tomislav Zubčić pronašao je novi klub. Prije dva dana izbornik Petrović je rekao da će sudjelovanje na Kupu Borislava Stankovića pomoći nekolicini igrača da nađu novi angažman. I bi tako. Nakon što je Dominik Mavra potpisao za španjolski Joventut i drugi je Zadranin promijenio sredinu potpisavši na turski Trabzonspor.

Zubčić je, kao i Mavra, pronašao svoje ime na popisu četvorice igrača koji su odabrani za priključenje unaprijed izabranoj desetorici na početku priprema 1. kolovoza. Mladi je Zadranin karijeru započeo u rodnome gradu, no njegov je talent brzo zapao za oko ljudima iz Cibone koji su ga željeli dovesti u svoje redove. Legendarna je priča iz toga vremena koja se tiče tadašnjeg sportskog direktora KK Zadar Giuseppea Giergie i Tomislava Zubčića. Kada su Pinu došli i kazali da bi bilo dobro da Zadar učini sve da visokog igrača veže ugovorom pošto ga vabe brojni europski klubovi, hrvatski košarkaški bard je, navodno, u svom stilu kazao nešto tipa: „Ćaća mu je bija grobar, ma di će on biti košarkaš“. Prevario se.


Zubčić je nakon individualnih treninga s Pinom Grdovićem potpisao za Cibonu s kojom je na koncu osvojio tri naslova prvaka države. Nakon kratke epizode 2013. u Lietuvos Rytasu vratio se u Zagreb, ovaj put u dres Cedevite u kojoj je ostao naredne dvije godine. Krajem 2015. potpisao je za Oklahoma City Blue iz Razvojne lige u kojoj se zadržao do kraja sezone, nakon čega je prešao za Avtodor Saratov. Krajem prošle godine preselio je u Novgorod u čijem je dresu ostao do konca sezone. Dobre igre u Rusiji, u kojoj je bilježio približno deset koševa po utakmici uz tri skoka i tricu od 40 posto, nisu prošle ispod radara izbornika Aleksandra Petrovića koji ga je pozvao u reprezentaciju za Kup Borislava Stankovića i imenovao kapetanom selekcije. U Kini je nastavio sa solidnim igrama koje su mu donijele mjesto među 14 igrača koji će prvoga dana kolovoza započeti pripreme za EuroBasket, ali i povećale vrijednost na tržištu. Primijetio ga je upravo Rus Sergej Bazarevič, trener Trabzonspora, i doveo u redove turske momčadi..


Zubo će se sada moći opušten i lišen briga o pronalasku novog angažmana moći posvetiti pripremama hrvatske reprezentacije.