Hrvatska
Regija
Kapetan Špralja zna recept za bolji Zadar: Zvezda može biti prekretnica sezone

Kapetan Špralja zna recept za bolji Zadar: Zvezda može biti prekretnica sezone

Autor: Paulo Sarić

Problemima s ozljedama unatoč, Dalmatinci su u Beograd otputovali u kompletnom sastavu.

Nakon tijesne pobjede u četvrtak nad B ekipom Cedevite i posljedičnog emotivnog istupa trenera Nazora na konferenciji za medije Zadrane danas očekuje novi izazov. I to možda i najteži od svih. Večerašnji protivnik hrvatskom abaligašu donedavni je suveren regionalne lige i momčad koja ove sezone još uvijek ne zna za poraz.

- Idemo na gostovanje protiv najbolje ekipe lige, ekipe koja ne zna za poraz i koja je odlično posložena. Sigurno ćemo igrati u pravoj košarkaškoj atmosferi. Utakmicu trebamo pripremiti što je najbolje moguće i ući maksimalno rasterećeno, ali i borbeno i koncentrirano, te se prikazati u što boljem svjetlu. O Zvezdi ne treba trošiti riječi. Ima ekstra kvalitetne strance koji rade razliku, uz dobru podršku domaćih igrača – rekao je u najavi utakmice trener Zadra Ante Nazor i dodao - ovo je možda i najbolja moguća utakmica za nas. Radujem joj se kao testu da vidimo gdje je naša momčad u ovom trenutku i da se prikažemo u najboljem svjetlu pred nadolazeće regionalne izazove na Višnjiku u kojima moramo biti pravi. To nam je ključni dio sezone.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Na put su krenuli svi igrači, uključujući Petra Marića i Mislava Brzoju koji su radi ozljeda propustili samu završnicu dvoboja s Cedevitom, a Beogradu bi premijerni nastup u plavom dresu trebao imati i novopečeni igrač Zadra Vladimir Dašić koji se na prvim treninzima pokazao u dobrom izdanju.

- Imamo dosta problema s ozljedama te sam na posljednjem treningu morao poštedjeti neke igrače. Vlado je prve treninge dobro odradio, vodimo ga na put i sigurno ćemo mu nastojati otvoriti neki prostor. Nema čekanja – otkrio je splitski strateg.

U momčad Zadra vraća se i Kwame Vaughn koji zbog administrativnih razloga nema pravo nastupa u hrvatskom prvenstvu, a njegovo bi prisustvo trebalo pomoći Dalmatincima da podignu agresivnost u prednjoj liniji obrane i zaigraju košarku po guštu Ante Nazora.

- To je sigurno jedna od stvari koje od njega očekujemo. Imao je pauzu od sedam mjeseci nakon sezone u Partizanu i do Budućnosti nije odigrao službenu utakmicu tako da je još uvijek rano za ocijeniti ga. No, ovih desetak dana mu je odlično došlo da se malo digne, uigra i da se prikaže u što boljem svjetlu – zaključio je trener Zadra.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Jedini koji je imao razloga za slavlje u četvrtak bio je kapetan dalmatinske momčadi Šime Špralja. Ne zbog izdanja svoje 'posade', naravno, već zbog toga što je na sv. Nikolu proslavio 35. rođendan. Zanimljivo je primijetiti da je Crvena zvezda slavila u posljednjih 11 susreta protiv Zadra pa bi eventualni trijumf u Beogradu bio idealan poklon zadarskom kapetanu.

- Zvezda je sigurno protivnik koji je nivo iznad nas, no mislim da će nam utakmica dobro doći da budemo motivirani, da odigramo rasterećeno i da probamo podignuti našu formu. Vidjeli ste igru protiv Cedevite, 40 minuta smo se mučili, ali se nismo uspjeli razigrati ni odvojiti. Mislim da nam ova utakmica, ako je shvatimo na pravi način, može biti nekakva prekretnica – izjavio je najiskusniji u redovima hrvatske momčadi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Što je utjecalo na lošiju predstavu protiv Cedevite? Jesu li pauza i desetak dana bez službenih utakmica ostavili traga na momčadi u kojoj nije bilo ni dvojice reprezentativaca Luke Božića i Domagoja Vukovića, ali ni Marija Littlea koji je pauzu iskoristio da 'skokne' do SAD-a, odnosno što napraviti da se takvo izdanje ne ponovi?

- Normalno da sve to utječe, ali mi smo previše tražili iz igre pet-na-pet. Kroz cijelu sezonu ste vidjeli da teško igramo na pola terena. Naše najbolje utakmice su iz dotrčavanja kada smo igrali brže napade, a to protiv Cedevite nismo imali. U takvim se utakmicama mučimo sa svakim protivnikom. Ako uđemo u bržu utakmicu, s bržim napadima i puno polukontri onda smo potpuno druga ekipa. Moramo težiti da tako igramo 30-35 minuta i onda se možemo sa svima nositi – otkrio je recept boljeg Zadra kapetan Špralja.

Utakmica se igra u dvorani „Aleksandar Nikolić“ s početkom u 19 sati.