Intervjui
Kapusta u ekskluzivnom razgovoru za Basketball.hr: Više viđam Matea od zaručnice Ive s kojom živim

Kapusta u ekskluzivnom razgovoru za Basketball.hr: Više viđam Matea od zaručnice Ive s kojom živim

Autor: Maja Kostović Photo: ABA league j.t.d./Dragana Stjepanović

Iz drugog plana do reprezentacije i imena koje nešto znači i u regionalnim razmjerima

Izostanak reprezentativnih rezultata, posebno na većim međunarodnim natjecanjima, kao i veliki financijski problemi s kojima se suočavaju klubovi, često su predmet komentara hrvatske javnosti. Krivci su traženi u svim segmentima - počevši od HKS-a, preko prvoligaških klubova pa do tek osnovanih škola košarke.

Osporava se kvaliteta domaćim igračima, posebno organizatorima igre, koji su uglavnom dovedeni iz inozemstva, kako bi odradili tek poneku sezonu i produžili dalje.

Malo tko je obraćao pažnju da u domaćoj ligi, u jednim malim Križevcima, Zaboku i Gorici, stasava igrač koji će tek nakon ukazane prave šanse od strane Josipa Sesara i pohvale srbijanskog stručnjaka Željka Obradovića, dospjeti u središte pozornosti javnosti i postati poznato ime u košarkaškim krugovima ne samo u Hrvatskoj, već i u regiji.

I ne samo to. Nakon dugo godina nepravednog otpisivanja 26-godišnji Koprivničanin Borna Kapusta, definitivno je uz Luku Božića obilježio prošlu sezonu kada je hrvatska košarka u pitanju.

Borna Kapusta u dresu Cibone - Foto: Marin Sušić

- Pričao sam već puno puta o tome. Nažalost, naša liga je svake godine sve slabija zbog financijskih problema i zato sve više igrača odlazi iz Hrvatske - počinje svoju priču za Basketball.hr organizator igre Studentskog centra i reprezentacije Hrvatske, Borna Kapusta.

 - Dugo mi je trebalo da dođem na scenu ABA lige jer nitko mi nije htio pružiti priliku. Kada sam je napokon dobio od Josipa Sesara u Ciboni, mnogi su se iznenadili kako ja to mogu igrati i gdje sam bio do sada. A doslovno sam im toliko godina bio pred nosom.

Čini se da za skeptike, dobre igre i povjerenje izbornika Sesara nisu bile dovoljne i da je pravu priliku Kapusta dobio tek nakon javne pohvale Obradovića, a onda i nakon fantastične igre koju je pod injekcijama pružio u velikoj pobjedi Cibone nad Crvenom zvezdom.

 - Pohvale velikog stručnjaka europskog renomea samo su mi dale vjetar u leđa da nastavim raditi ono što najbolje znam. Međutim uvijek ima ljudi koji će osporavati vaš uspjeh. Baš zbog takvih, moja motivacija je stalno rasla i nisam dozvolio sebi da propustim niti jednu utakmicu, makar morao igrat pod injekcijama. Baš to se dogodilo protiv Zvezde u Zagrebu, kada sam mislio da se neću moći pomaknuti od bolova. Na kraju je ispalo da sam zaboravio na sve bolove i to je jedna od dražih utakmica u mojoj karijeri - priča Kapusta.

Kada govori o sebi i svojoj dosadašnjoj karijeri ovaj samosvjesni košarkaš, koji je godinama strpljivo čekao svoju priliku, ne može a da ne spomene jedno ime.

- Josip Sesar. Prije Cibone, s njim sam bio četiri, pet godina u Gorici. On je prepoznao što može dobiti od mene i kada je preuzeo  Cibonu, pozvao me da dođem. Dao mi je priliku koju sam morao iskoristiti. Znao sam zašto sam tu - da bih pokazao svima da mogu igrat na toj razini i on mi je to omogućio. Kada je postao izbornik, s obzirom na igre u Ciboni, stigao je i poziv u reprezentaciju - s puno poštovanja o suradnji s izbornikom priča Kapusta.

Josip Sesar - Foto: Marin Sušić/HKS 

Kada smo kod reprezentacije - godinama se priča o tome da Hrvatska nema potrebnu igračku kvalitetu za dobar rezultat. Ipak, ovoga ljeta napravljen je vidljiv iskorak, koji ostavlja prostora za realan optimizam u sljedećem vremenu.

 - Ne mogu se složiti sa tim. Reprezentacija je po meni uvijek imala kvalitetu, ali falilo je uvijek nešto. Nije bilo ekipe. Gledala se samo pojedinačna statistika, a košarka je kolektivni sport. Ovo ljeto stvorila se kemija među igračima, a izbornik je napravio igru da svatko ima slobodu, ali se zna točno tko što radi. I pored dobrih rezultata u ovom ciklusu mi još ništa nismo napravili, ali imamo dobru osnovu. Tek nam slijedi prava borba i u sljedećim okupljanjima samo trebamo nastaviti gdje smo stali - jasan je organizator igre Hrvatske.

Dario Šarić i Borna Kapusta - Foto: Marin Sušić/HKS 

Dobra i zrela igra u reprezentaciji Hrvatske i Ciboni na najzahtjevnijoj poziciji organizatora igre, preporučila je Bornu Kapustu jednom od najorganiziranijih klubova u regiji - podgoričkom Studentskom centru, koji mnogi nazivaju i kolonijom Hrvata.

- Da, tu su još Tomislav Ivišić i Mateo Drežnjak, što mi je dosta pomoglo da se brže prilagodim. Mateo čak živi vrata do mene, tako da mogu reći da ga viđam više nego zaručnicu Ivu s kojom živim - uz osmijeh priča Kapusta i nastavlja:

- Za sad mogu reći da sam zadovoljan. Podgorica je dosta slična Zagrebu, samo je manja. Sve što mi treba je blizu stana. Što se tiče kluba, ekipa je dosta mlada, puno se radi na detaljima i kondiciji, a od nas igrača traži se da pokušavamo brzo igrati. Ima sličnosti, ali ima i nekih razlika između SC Derbyja i hrvatskih klubova. Razlika je u organizaciji i sitnim detaljima koji su igračima jako bitni. Opet moram reći, nažalost, u hrvatskim klubovima ne shvaćaju te detalje bitnima, a u jako su važni i za funkcioniranje kluba i za rezultat - otvoren je Kapusta.

Mateo Drežnjak - Foto: SC Derby/Filip Roganović 

 Na kraju - da se vratimo na početak. Uz Luku Božića definitivno je obilježio jednu uspješnu godinu kada je domaća košarka u pitanja, pa se često povlači usporedba između ova dva igrača. Najčešće pitanje glasi - može li Božić igrati dobro u momčadi koju ne vodi Danijel Jusup, a Kapusta briljirati bez Sesara?

- Pa... Ne mogu reći da je to istina, al govorit ću u svoje ime. Mogu ja igrati bez Sesara (osmijeh). Igram na takvoj poziciji i volim razigravati ekipu. Sad, naravno da je teže pokazati sve što možeš ako imaš kod nekog manju minutažu, ali na kraju će kvaliteta uvijek doći na vidjelo, pa bilo to u 10 ili 30 minuti igre - kaže Kapusta.

Luka Božić - Foto: KK Zadar

Ako pogledamo početak sezone, Kapusta već dokazuje da može bez svih. Samo ona "trica" u finalu Superkupa ABA lige Partizanu - i sve je jasno. Hrvatska ima organizatora igre. Svog, domaćeg. I on se zove - Borna Kapusta.


Maja Kostović