Intervjui
Karakterni Amerikanci nadoknađuju nedostatak treninga

Karakterni Amerikanci nadoknađuju nedostatak treninga

Autor: Paulo Sarić

Pogled iz žute podmornice uoči početka sezone.

Hrvatska je košarka ove godine ponovno dobila još jedan grad koji ima dva predstavnika u njenom elitnom razredu. Radi se o Zadru koji je pet godina nakon ispadanja Sonik Puntamike ponovno dobio drugog predstavnika u najvišem rangu domaće košarke, sada zvanom Premijer liga. Uz KK Zadar u prvoj hrvatskoj ligi natjecat će se i KK Jazine Arbanasi kojeg je uoči početka sezone preuzeo lanjski trener dalmatinskog abaligaša, Neven Plantak koji je prije nekoliko dana konačno zatvorio roster.

- Vidite i sami da kasnimo s pripremama. Sve druge ekipe su se puno ranije kompletirale. Sezonu otvaramo s Cibonom, no razlika u kvaliteti je prevelika da bismo ulazili u dublje analize. U utakmicama tog tipa najbitnije nam je da pružimo što jači otpor i da prođemo bez ozlijeđenih igrača. Moramo se fokusirati na naš cilj, a to je ostanak u ligi i maksimalno se angažirati u utakmicama u kojima imamo određene šanse da ostvarimo pozitivan rezultat – započeo je razgovor trener zadarskog prvoligaša.

Jazine su uoči sezone imale dosta poteškoća. Dugo se vremena nije znalo u kojoj će dvorani nastupiti, a problem im stvara i donedavno nepostojanje omladinskog pogona na razini potrebnoj za sudjelovanje u Premijer ligi. No, i igrački je kadar podosta promijenjen u odnosu na, ne samo na onaj koji je izborio ulazak u najjači razred hrvatske košarke, već i na onaj koji je sudjelovao na pripremama. S mlađim zadarskim prvoligašem treniralo je nekoliko poznatih igrača, od kojih je na koncu ostao samo jedan.

- Butorac je ostao, a Pešut je otišao u Borik. Cinac je bio s nama tri dana, ali nismo se uspjeli dogovoriti i zato smo se okrenuli dovođenju novih igrača. Pričali smo s 30-ak igrača sa zadarskog područja i nismo bili uspjeli sastaviti roster pa smo bili prisiljeni okrenuti se igračima van Zadra – kazao je Plantak.

Žuta podmornica je stoga dovela dvojicu stranih igrača koji će zasigurno dati zanimljiv štih Plantakovoj momčadi. Premda je u takvim situacijama uvijek prisutan rizik, prvi dojmovi su pozitivni.

- S obzirom na cijenu, oni su dosta kvalitetni. Ono što je meni bitno je da su karakterno pogođeni. Kada se dovode stranci teško je procijeniti njihov karakter potreban za ovaj nivo. Tu smo napravili dobar posao i mislim da će dati svoj obol u borbi za opstanak – dao je insajderski uvid trener Jazina.

Premda cilj nije lagan, a jedan podatak to jako dobro ilustrira, iz trenera Plantaka izvire optimizam.

- To nam je glavni cilj. Ja vjerujem da možemo ostati u ligi. No, bit će teško. Samo za ilustraciju reći ću vam da u pravilu tijekom normalnih priprema odradim 90-100 treninga uoči početka sezone, a uz to imam i 10-12 pripremnih utakmica. Ove godine ćemo, do Cibone, odraditi 26 treninga i imati šest utakmica. Usporedite to i sve će vam biti jasno. Trebat će nam vremena. Na startu sigurno nećemo izgledati dobro te se i iz tog razloga ne opterećujemo utakmicom protiv Cibone. Ja se nadam da ćemo i u prvom dijelu sezone neke utakmice odigrati na potrebnoj razini da dođemo do par pobjeda, međutim svjesni smo da će biti jako teško. No, ja sam po prirodi optimist i dok sam tu borit ću se maksimalno da ostvarimo naš cilj, a on je ostanak u Premijer ligi – zaključio je razgovor jedan od najsrčanijih trenera u hrvatskoj košarci.