Hrvatska
Regija
Kasno buđenje Cedevite nije bilo dovoljno za finale ABA Superkupa

Kasno buđenje Cedevite nije bilo dovoljno za finale ABA Superkupa

Autor: Saša Ćirić

Sjajan ulazak u utakmicu odlučio pobjednika.

Cedevita je u drugom polufinalnom dvoboju Superkupa ABA lige odigrala uobičajeno tešku utakmicu s Crvenom Zvezdom. Beograđani su, brojnim promjenama u rosteru unatoč, stvorili jako dobru momčad u nešto skromnijim financijskim okvirima. Velikim dijelom za to je zaslužan trener Milan Tomić, koji je svojim taktičkim zamislima stvorio nepremostive probleme Zoranu Martiću iz Olimpije jučer, odnosno Cedevitinom Situ Alonsu danas. 

Prve minute bile su prožete velikim grčem i nervozom, pa je polovicom prvog perioda rezultat bio 5-5. Kreće tada serija Zvezde, koja serijom 11-0 odlazi na prvu dvoznamenkastu prednost (16-5). Pokazat će se da je to bilo ključno razdoblje utakmice, jer je Cedevita muku mučila s hvatanjem priključka. Na prvi mali odmor odlazi se s +9 za Zvezdu (25-16), ali pravi problemi za Cedevitu su tek bili u nastajanju. Žestoki nalet beogradske momčadi u drugoj četvrtini, možemo to slobodno reći, odlučio je pobjednika. Vitamini su postigli tek jedanaest poena, a primili 20, pa je na poluvremenu bilo visokih +18 za Crvenu Zvezdu (45-27).

Augusto Lima (Foto: ABA Liga/Marin Sušić)

Trener Alonso je u poluvremenu uspio motivirati svoju momčad, koja na teren izlazi željna pobjede. Uspijevaju uspostaviti bolju komunikaciju u napadu, a u obrani su počeli zatvarati sve rupe, pa se do kraja trećeg dijela vraćaju na podnošljivih 12 poena zaostatka (56-44). 

Nastavili su Zagrepčani u istom ritmu u posljednjem periodu, ali bliže od pet poena (71-66) se nisu mogli približiti. Veća koncentracija Crvene Zvezde u završnici je rezultirala pobjedom od 11 poena razlike (79-68).

Joe Ragland je predvodio pobjedničku momčad s 20 poena, a Mouhammad Faye je dodao 15 poena i 7 skokova. Raritetna situacija se dogodila kod Cedevite: momčad su s istim brojem poena (10) predvodila čak četiri igrača - Justin Cobbs, Vitor Benite, Andrija Stipanović i Pablo Aguilar.

Statistika utakmice

Finale Superkupa, u koje su se plasirali Budućnost i Crvena Zvezda, na rasporedu je sutra u 21:00.