Hrvatska
Kaštela preokretom do prve ovosezonske pobjede

Kaštela preokretom do prve ovosezonske pobjede

Autor: Paulo Sarić

U susretu prepunom uspona i padova momčad Luke Žitka je došla do vrijednog trijumfa pred nastavak sezone.

Kaštela je pobjedom nad Alkarom došla do prve pobjede u HT Premijer ligi. Bio je to borben susret koji je prelomljen u posljednjih pet minuta. Na koncu su više koncentracije i preciznosti imali domaćini koji su slavili 73-64 i tako produžili nadu u očuvanje prvoligaškog statusa.

Obje su momčadi u utakmicu ušle s naglaskom na defanzivnim zadacima što je više odgovaralo gostima koji su upravo u agresivnoj obrani vidjeli svoju šansu. No, i u takvom je odnosu snaga prednost od početka bila na strani domaćina koji je prvu dionicu zatvorio serijom 11-2 i rano se odvojio na dvoznamenkastu prednost. Dobra je obrana Kaštelana limitirala Alkara na samo deset poena u prvoj četvrtini, a momci Luke Žitka s istim su fanatizmom nastavili i u drugoj dionici, pa je semafor na ulasku u 16. minutu pokazivao 32-14. Velikih 18 razlike za Ribolu.

Primoralo je to trenera Plantaka na minutu odmora koja je ekspresno urodila plodom. Sinjani su krenuli u seriju 11-3 kojom su u kratkom roku prišli na minus deset, da bi koji napad kasnije Proleta tricom smanjio na jednoznamenkasti zaostatak uoči odlaska na odmor (39-30) što je dodatno raspjevalo ionako bučne Maligane.

U nastavku se razigrao Dajuan Graf koji je u tri minute ubacio šest koševa pa su gosti malo po malo topili zaostatak. Upravo je tamnoputi Amerikanac inicirao seriju Alkara 2-13 kojom su  gosti na oduševljenje brojnih navijača prišli na samo minus jedan (49-48). Raspala se u tim trenucima obrana Kaštela što se najbolje moglo vidjeti kada su u 29. minuti pri rezultatu 53-52 neometanog ostavili Juru Brajkovića koji je lakoćom zabio tricu za preokret svoje momčadi. Zaključilo je to seriju 4-17 kojom su Sinjani nakon debelog minusa prešli u vodstvo.

U odlučujuću se dionicu ušlo s plus tri za momčad Nevena Plantaka, no brzo je postalo jasno da su se domaćini konsolidirali i da nas očekuje neizvjesna završnica. Gosti su imali rezultatsku inicijativu sve do 35. minute, no onda su stali.

Graf se pasivizirao što je otupilo oštricu napada Alkara koji je naredne četiri minute ostao bez koša. Ribola je to iskoristila da napravi seriju 12-0 i prelomi susret. U tim se trenucima posebno istaknuo Šipić koji je predvodio borbenu unutarnju liniju domaćih koja je uhvatila 13 napadačkih skokova pa je Kaštela unatoč samo dvije ubačene trice došla do prve pobjede.

Domaćine su do prve pobjede u HT Premijer ligi predvodili Nikola Došen i Dino Šipić koji su ubacili po 17 poena, čemu je potonji dodao i sedam skokova, dok je kod Alkara bolji od ostalih bio Jure Brajković koji je zabio 17 koševa i uhvatio osam skokova.