Europa i Svijet
Kaunas: Demonstracija moći slovenske reprezentacije - 35 poena razlike protiv Poljske!

Kaunas: Demonstracija moći slovenske reprezentacije - 35 poena razlike protiv Poljske!

Autor: Saša Ćirić

Još jedna sjajna napadačka partija naših susjeda.

Slovenija je drugom pobjedom u isto toliko utakmica zauzela prvo mjesto skupine B na kvalifikacijskom turniru u Kaunasu. Nakon Angole, pala je i Poljska s nevjerojatnih 35 poena razlike (112-77).

Utakmica je bila neizvjesna tek petnaestak minuta. Poljska se držala na dva posjeda zaostatka sve do sredine druge četvrtine (40-34), nakon čega igru u potpunosti u svoje ruke preuzima vanjska linija Slovenaca. Trojac Luka Dončić, Klemen Prepelič i Jaka Blažič podiže tempo i udarom do poluvremena dižu razliku na +17 (63-46).

Gdje su u prvom poluvremenu stali, Slovenci su u drugom nastavili. Predvođeni sjajnim Dončićem odlaze na +25 tri minute prije isteka treće dionice, nakon čega slovenski izbornik Aleksander Sekulić vadi cijelu petorku i stavlja u igru igrače s manjom minutažom. Ipak, to nije pomoglo Poljacima da do kraja smanje zaostatak, dapače. Slovenske rezerve su u posljednjih deset minuta odvele rezultat na konačnih 112-77, pri čemu su se svi igrači iz zapisnika upisali u listu strijelaca. 

Premda je igrao nepune 22 minute, Dončić je uspio upisati double-double (18 poena, 10 asistencija, 6 skokova). Prepelič je danas upisao prve minute na turniru, njih 15. U limitiranoj minutaži uspio je postći jako dobar učinak (17 poena, 4 asistencije). Gregor Hrovat dodao je 16 poena i 5 skokova. Kod Poljaka najbolji je bio Mateusz Ponitka (16 poena, 7 skokova), dok su po 11 poena dodali AJ Slaughter (5 asistencija) i Aleksander Roman Balcerowski.

Kompletirana B grupa na kraju izgleda ovako: 

Ukoliko Litva ne podbaci u posljednjoj utakmici natjecanja po skupinama protiv Južne Koreje, polufinalni parovi trebali bi biti Slovenija - Venezuela i Litva - Poljska.