Hrvatska
Kedžo i Scott vodili Split do pobjede i 1-0 protiv Šibenika

Kedžo i Scott vodili Split do pobjede i 1-0 protiv Šibenika

Autor: Teo Cilar

Split je minus sedam pod kraj treće četvrtine pretvorio u plus 18 na kraju.

HT Premijer liga krenula je u svoju završnu fazu četvrtfinalnim utakmicama doigravanja za prvaka hrvatske. Split je preokretom došao do uvjerljive pobjede i vodstva 1-0 u seriji protiv Šibenika koji je 30 minuta vodio, a onda upisao uvjerljiv poraz.

Split-Šibenik 94:76 (17:23, 21:18, 23:24, 33:11) 1-0


Henrik Širko otvorio je utakmicu polaganjem za 2:0, a na prve poene gostiju čekalo se gotovo minutu i pola kada Tomislav Gabrić postiže tricu za vodstvo Šibenika 2:3. Od tog trenutka pa na dalje, Šibenik je stalno bio u vodstvu, a domaćini su tek jednom u 8. minuti izjednačili na 13:13. Do kraja četvrtine Šibenik je otišao na šest poena prednosti koje im donosi tricom na samom kraju perioda Krešimir Radovčić. 

Split drugu četvrtinu otvara serijom 8:0 u kojoj Henrik Širko postiže pet, a Mateo Kedžo tri poena za vodstvo domaćina 25:23. Nije Split bio dugo u vodstvu jer Šibenik odgovara serijom 14:0 u kojoj Pavao Paić postiže pet, a Gabrić četiri poena za najviše vodstvo Šibenika na utakmici 25:37. Do kraja poluvremena Split se ipak budi i na krilima Gorana Filipovića, Henrika Širka i Pavla Marčinkovića dolaze na samo minus tri. 

Nakon nešto više od tri minute igre u trećoj dionici, Šibenik bježi na novu dvocifrenu prednost, bilo je 40:50, a nešto kasnije 42:52. Split je s pet poena u nizu Michaelyna Scotta prepolovio zaostatak. Nakon što je Šibenik poslije trice Ivana Milekovića na 30-ak sekundi do kraja perioda poveo 58:65 činilo se kako su gosti sve bliže i bliže pobjedi. Luka Pandurić je tada faulirao Scotta, a trener Šibenika Vladimir Anzulović dobiva tehničku zbog prigovora. Amerikanac je ubacio sva tri slobodna bacanja i smanjuje na minus četiri uoči posljednje dionice. 

Splitu je bilo dovoljno pola minute u posljednjoj četvrtini da preokrene rezultat. Filipović je ubacio dvicu, a malo poslije na trici je fauliran Scott koji opet pogađa tri bacanja u nizu za vodstvo domaćih 66:65. Filipović i Kedžo nastavljaju seriju Splita koji odlazi na 75:65. Ubrojimo li tri bacanja Scotta s kraja treće četvrtine, Split je napravio seriju 17:0. Šibenik je u dva navrata smanjio na minus sedam, posljednji puta to je bilo na 4:12 do kraja utakmice nakon čega Split susret zaključuje serijom 17:6 za uvjerljivu pobjedu na kraju. 

Kedžo je predvodio Split s 23 poena, 8 skokova i 6 asistencija, Scott ga je pratio s 22 poena, 5 asistencija te po 3 skoka i osvojene lopte. Valja spomenuti i Filipovića s 16 poena i 4 asistencije te Širka s 15 poena, 12 skokova i 4 asistencije. Kod gostiju najbolji Gabrić s 15 poena, 6 skokova i 3 asistencije, Mileković je ubacio 14, a Pavao Paić 13 uz 4 skoka. 

Drugu utakmicu četvrtfinala ove dvije momčadi igraju u subotu (05. svibnja) na Baldekinu od 19 sati.