Hrvatska
Keller i službeno bivši, Jusup otkrio tko će ga „naslijediti“

Keller i službeno bivši, Jusup otkrio tko će ga „naslijediti“

Autor: Paulo Sarić

Po dobrom starom običaju kada je zadarski klub u pitanju, nije poznato pod kojim je točno uvjetima Akos Keller napustio klub.

Nekoliko dana nakon što je trener Jusup otkrio da na visokog Mađara više ne računa i službeno je raskinut ugovor između KK Zadar i Akosa Kellera. Kapetan mađarske košarkaške reprezentacije u Hrvatsku je stigao koncem listopada kao zamjena za Jamesa Farra na traženje samog Jusupa, no na koncu se pokazao možda i kao veći promašaj od svog prethodnika.

U Zadar sam došao jer mi je obećana minutaža i prava prilika u jakom natjecanju – rekao je sada već bivši igrač dalmatinskog kluba prilikom svog predstavljanja.

Keller je Zadranima prije svega trebao pomoći u ABA ligi, no u 13 regionalnih utakmica bio je na mizernim prosjecima od 4,4 poena i nešto više od četiri skoka po susretu, skupivši točno tri sata igre. U hrvatskom prvenstvu je bilježio nešto bolje brojke, no 7,8 koševa i 3,8 skokova ni približno ne opravdava visoku plaću koja je na mjesečnoj razini iznosila skoro 9.000,00 eura i kao takva bila ponajveća u klubu.

Danijel Jusup je u prvim tjednima pokušao braniti svog novog igrača govoreći da u obrani pruža ono što njegovoj momčadi treba, da bi u posljednjim danima „odustao“, kazavši da je očekivao puno bolje partije od svog startnog centra.

Akos već neko vrijeme izražava nezadovoljstvo i nije sretan statusom. Traži da mu dam više, a s obzirom na do sada prikazano ja mu to ne mogu obećati – kazao je nakon poraza od Mornara trener Jusup, dodavši – na treninzima uvijek ide sto posto, međutim na utakmicama nije dao ono što se od njega očekuje.

FOTO: Zvonko Kucelin

Od svog dolaska na klupu Zadra, Danijel Jusup je doveo trojicu igrača: Kellera, Mavru i Ahmeda. Za sada tek zadarski razigravač, svim amplitudama unatoč, izgleda kao pravo pojačanje. Ahmed je dobro odigrao tek svoj abaligaški debi protiv Budućnosti nakon čega je na „kellerovskim“ prosjecima, dok visokog Mađara ne treba ni stavljati u istu rečenicu s riječju „pojačanje“.

Valja otvoreno kazati - Keller je bio promašaj!

Na kome leži odgovornost?

Sigurno na meni. Nema diskusije, ja sam tog čovjeka doveo. Ne bježim od odgovornosti – rekao je trener Jusup, svjestan da su svi očekivali bolje partije od čovjeka koji je prije godinu dana nadigrao Darka Planinića i Mira Bilanažao mi je. Mislim da je on bolji igrač nego je pokazao, ali nije se snašao

Iako prijelazni rok i dalje traje, nove igrače ne treba očekivati. Podsjetimo, KK Zadar već je ispucao mogućnost dovođenja pojačanja van prijelaznog roka. Pravilnik o registraciji kazuje da svaka momčad smije prijaviti dodatnu dvojicu igrača, a Dalmatinci su tu kvotu potrošili na Dominika Mavru i - Akosa Kellera.

Da stvar bude gora, Mavra je registriran samo nekoliko dana prije otvaranja prijelaznog roka kada njegova registracija ne bi teretila klub.

Na kraju ispada da je radi utakmica protiv Gorice i Zaboka Zadar izgubio mogućnost dovođenja novog igrača za natjecanja pod ingerencijom HKS-a.

FOTO: Zvonko Kucelin

Stoga će priliku dobiti momci iz postojećeg kadra.

U ovoj situaciji ne bih previše čačkao. Igrao bih s ovime što imamo. Dečki rade, trude se… Ako netko treba dobiti šansu, neka to bude netko od njih. U daljnju borbu trebamo ići s ovim što imamo – smatra 58-godišnji Zadranin i dodaje – moja je procjena da ćemo se više bazirati na vanjskom šutu. Ubacit ćemo Siriščevića te ćemo širinom momčadi pokušati nešto napraviti.

Odlazak Kellera znači više prilika za Stefana Fundića i mladog Juru Planinića. Oba su u ono malo minuta što su proveli na parketu pokazali da mogu biti od koristi. „Stipe“ je pod palicom Ante Nazora u ABA ligi zabijao gotovo 16 koševa uz pet skokova, dok je 19-godišnji Hercegovac u domaćem prvenstvu bilježio dobre brojke gotovo svaki put kada bi stupio na parket.

Koš Šibenke je preksinoć zatrpao s 20 poena, čemu je dodao i 16 uhvaćenih lopti. Po osam u obrani i napadu.

Jure je, rekao bih, vrlo dobro odigrao. Svojim radom na treninzima je već neko vrijeme dao naslutiti da je spreman da dobije šansu. Donio je potrebnu žustrinu i energiju i drago mi je što je uspješno iskoristio priliku.


FOTO: KK Budućnost VOLI

Potvrdu da je Planinić pri vrhu „liste čekanja“ nije trebalo dugo tražiti.

Nema nam druge. Nema bježanja. Odlučili smo se dati mu šansu na poziciji visokog igrača i sad nema natrag. Treba marljivo raditi, što mislim da hoće. Bit će tu uspona i padova, ali ustrajat ćemo – obećao je Jusup.

Dodajmo ovome da se sada već bivši igrač Zadra obratio navijačima putem službene stranice kluba.

Želim se zahvaliti na pruženoj prilici i svojim suigračima i navijačima, te klubu poželjeti sve najbolje u budućnosti – izjavio je Keller koji je sa zadarskim abaligašem sporazumno raskinuo ugovor.

Pod kojim uvjetima, po dobrom starom pravilu kada je u pitanju KK Zadar, nije poznato.

A nije poznato ni tko će, i hoće li itko, odgovarati za novi promašaj u sportskoj politici kluba financiranog javnim novcem.