Hrvatska
Kinezi su ludi za košarkom, Barbaroši ponudili da ostane: Kako je tek Ronaldu?

Kinezi su ludi za košarkom, Barbaroši ponudili da ostane: Kako je tek Ronaldu?

Zadarska sveučilišna momčad gostovala u Kini. Dočekani kao najveće zvijezde.

Košarkaši Sveučilišta u Zadru su na poziv Sias University iz grada Xinzheng u Kini gostovali na njihovom međunarodnom kulturnom tjednu koji se održavao od 04. do 11.11. i u sklopu kojega se i održao turnir u košarci. U prvoj utakmici protiv ekipe domaćina Sias University naši košarkaši izgubili su rezultatom 93:83, dok su u drugoj utakmici pobijedili ekipu Henan University koja je prvak pokrajine Henan koja ima preko 100 milijuna ljudi rezultatom 76:59. U trećoj utakmici naši košarkaši su izgubili u dramatičnoj završnici od prvaka Tajvana ekipe I-Shou University rezultatom 86:84 te su na kraju osvojili treće mjesto. Kako je košarka u Kini jedan od najpopularnijih sportova, tako su sve utakmice igrane pred punim gledalištem u dvorani na kampusu gdje su naši igrači od samog dolaska imali staus pravih zvijezda. 

Kapetan ekipe i student Pomorskog odjela Nikola Jadrijev o gostovanju u Kini kaže:

- Ovo gostovanje u Kini je nezaboravno iskustvo koje ćemo svi moji suigrači i ja pamtiti cijeli život. Posebno smo oduševljeni vrhunskom organizacijom i prijemom domaćina koji su se potrudili da se i uz košarku upoznamo sa njihovim kampusom koji je veličine jednog grada kod nas, zatim načinom studiranja te njihovom kulturnom baštinom pa su nam organizirali razne izlete, kao što je i izlet u Šaolinski hram, mjesto gdje je rođen kung fu.
Ekipe protiv kojih smo igrali su bile iznenađujuće dobre, vidi se da puno ulažu košarku, tijekom ljeta organiziraju ljetne kampove na kampusu gdje gostuju NBA igrači i treneri, igraju totalno drugačiji stil igre nego europske ekipe, igraju jako brzu košarku i doslovno svi igrači u ekipi šutiraju sa vanjskih pozicija. 

Nakon prve utakmice protiv domaćina gdje je Vito Barbaroša zabio 27 poena i 6 trica postao je prava zvijezda te se nije mogao obraniti od stotina studentica koje su htjele imati sliku s njim. Čak je i dobio ponudu od domaćina da ima sve plaćeno da ostane studirati i igrati košarku kod njih.

Što o svemu tome kaže student Pomorskog Odjela Vito Barbaroša:

- A prvo što sam pomislio je bilo da kako je tek Ronaldu ovako svaki dan kad se svi hoće s njim slikati, hahaha. Ovo je bilo jedno super iskustvo sve to vidjeti i doživjeti kako na terenu tako i izvan njega. Pogotovo sam oduševljen koliko im košarka znači i koliko drže do sportaša. Od velike košarkaške dvorane pa do njihovog trening centra sa sedam košarkaških terena i dvadesetak vanjskih košarkaških terena sve je bilo po cijele dane popunjeno.

Novi igrač koji je došao iz Dubrovnika ove sezone u ekipu je student Odjela informacijskih znanosti Filip Vujičić:

Na turniru u Zadru krajem devetog mjeseca sam prvi put zaigrao sa ovu ekipu budući da sam student prve godine i evo nakon ovog turnira u Kini mogu reći da su svi dečki u ekipi odlični i da smo postali prava klapa, posebno me oduševilo bodrenje svih za vrijeme utakmica bez obzira da li vodimo ili gubimo.  U sklopu kampusa gdje smo boravili u Kini imaju vrhunsku sportsku infrastrukturu, te je dvorana bila puna na svim utakmicama uz gromoglasnu podršku svim ekipama, a uz to ugodno iznenađenje su mi ekipe protiv kojih smo igrali i njihova razina košarke.

Suradnja između sveučilišta se nastavlja tako da će košarkaška ekipa Sias University doći u Zadar na međunarodni studentski turnir pod nazivom „Zadar University Games“.
Sastav košarkaške ekipe: Nikola Jadrijev, Matej Segarić, Niko Manojlović, Vito Barbaroša, Gabrijel Majica, Filip Vujičić, Duje Mavra, Josip Marcelić, Dominik Zelanto i Karlo Banović. 

Treneri: Tonći Jerak i Gordana Ivković