Hrvatska
Klarica predvodio Zadar do Final Eighta SuperSport Kupa Krešimir Ćosić

Klarica predvodio Zadar do Final Eighta SuperSport Kupa Krešimir Ćosić

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin - KK Zadar

Perinčić: Dobili smo najtežeg protivnika u Kupu

Košarkaši Zadra izborili su Final Eght SuperSport Kupa Krešimir Ćosić pobjedom protiv Dubrovnika rezultatom 84:56 (19:15, 23:18, 23:6, 19:17). Dubrovčani su namučili Zadrane u prvoj četvrtini, vratili se u aktivan rezultat nakon zaostatka od 18 poena ali ipak u niti jednom trenutku nisu ugrozili pobjedu domaćina. Na završnici kupa u veljači sljedeće godine nastupit će osam najboljih momčadi.

Zadar je u utakmicu ušao dosta oprezno, iako je nedavna utakmica u FAVBET Premijer ligi uvjerljivo otišla na stranu Jusupove momčadi. Drugi put uvijek je teže nego prvi, a i kup utakmice uvijek nose dodatnu neizvjesnost zbog opasnosti da se ispadne iz natjecanja zbog jedne lošije partije. Gosti su bili ravnopravan protivnik petorci u kojoj nije bilo Božića i Drežnjaka, a ovaj drugi svojim ulaskom i dvije povezane akcije donio je Zadru prvo opipljivo vodstvo 17:10. Dubrovnik je uspio odgovoriti tricom Džajića i slobodnim bacanjima Vujičića te je prva četvrtina okončana rezultatom 19:15.

Dubrovčani su u ovoj utakmici bili jači za oporavljenog Levija, koji je uz Vujačića njihov najvažniji igrač. Nije im to pomoglo u drugoj četvrtini koju je otvorio Mekić, nastavio Klarica s dvije trice, a Ramljak i Mazalin polaganjima povisili na 33:15, uz ukupnu seriju kroz dvije četvrtine 16:0. Do kraja četvtine Zadar je živio uglavnom na poenima Klarice (17 u poluvremenu), na drugoj strni razigrao se Dubelj i razlika nakon prvih 20 minuta vratila se na jednoznamenkasti broj (42:33).

Nije Zadar briljirao u trećoj četvrtini, ali što reći za Dubrovnik koji je do prvog pogotka, trice Subelja, stigao nakon četiri minute igre? Rođeni Dubrovčanin opet je bio jedini motor svoje momčadi, a na drugoj strani razigrala se Jusupova momčad i Perinčić zove minutu odmora nakon atraktivne akcije Mekića i Klarice za 58:39.Serija bez primljenog pogotka nastavila sve do početka posljednje četvrtine, kada je Mekić pogodio tricu za 68:39.

Utakmica se mogla privesti kraju u revijalnom tonu, Dubrovnik  najjačom postavom kako rezultat ne bi otišao u katastrofu, a Zadar s igračima koji nisu nositelji igre u zahtjevnijim utakmicama.

Najbolji igrač utakmice bio je Krševan Klarica s 28 postignutih poena, a kod Dubrovčana bolji od ostalih Dubelj s 21 poenom.

Danijel Jusup, trener Zadra: Prvih par napada su imali četiri skoka, za to se pripremamo i ne smijemo dopustiti da nam se to događa. Kasnije smo se sabrali i doveli utakmicu na naš mlin. Mi kad igramo koncentrirano u obrani dobro stojimo na parketu, protivnik nema lagane šuteve, Dubrovnik je imao isteke napada, pogotovo u trećoj četvrtini. Nastojao sam svima dati šansu Božića smo odmorili. Zadovoljni smo pobjedom i da se nitko nije ozlijedio.

Adem Mekić: Uspjeli smo dobiti utakmicu. Ušli smo malo neoprezno, dopustili smo nekoliko ofanzivnih skokova koji se nisu smjeli dogoditi. Sabrali smo se i uspjeli uspostaviti  naš defanzivni ritam, pobijediti momčad koja je dosta nezgodna.  Dali smo maksimum i odigrali dobru utakmicu. Sutra igramo s Dubravom, ne razmišljamo o njima, moramo dati svoj maksimum prije svega u obrani, da se potrudimo dobiti i tu utakmicu.

Ivan Perinčić, trener Dubrovnika: Zaslužena pobjeda Zadra, dobili smo najtežeg protivnika u Kupu, prevelika je razlika u kontaktu, trčanju, trebalo bi nam petnaestak utakmica sa Zadrom da bismo uspjeli parirati, to je puno veća razina košarke i puno širi roster. Žao nam je što nam je utakmica došla u tjednu kad imamo puno bitniju utakmicu u prvenstvu. Kad je Zar ubacio u vršu razinu relativno lagano je dobio do kraja. Nastojao sam da priliku dobiju igrači koji su manje igrali, čestitam i Krševanu Klarici koji je imao izvrsnu utakmicu i želim mu da ih ima još puno ovakvih,

Petar Dubelj: Pružili smo dobar otpor u prvom poluvremenu, u trećoj četvrtini nismo bili dobri napadački i tu smo izgubili utakmicu. Bili smo bolji nego u prvoj utakmici i dobra je priprema za ono što nas čeka u sljedećoj utakmici protiv Škrljeva u Rijeci.