Intervjui
Klaudia Periša, najkorisnija igračica Prve ženske lige - Ne opterećujem se brojkama. Uživam u igri!

Klaudia Periša, najkorisnija igračica Prve ženske lige - Ne opterećujem se brojkama. Uživam u igri!

Autor: Paulo Sarić

Bivša je mlada reprezentativka, iako ima samo 21 godinu, već sedam sezona dio seniorske ekipe Šibenika.

Umalo je završila u nogometu. Srećom, nije. Odlučila se za košarku i nije pogriješila. Trenutno je najkorisnija igračica Prve ženske lige i produžena ruka trenera Bralića na parketu. Radi se o mladoj 21-godišnjoj Klaudiji Periši, košarkašici ŽKK Šibenik koja već godinama predvodi svoju ekipu u domaćem prvenstvu. A kako je sve počelo, otkriva sama…

- Imam starijeg brata koji se bavio nogometom pa sam ga i ja htjela trenirati. No, tada, kao ni sada, u Šibeniku nije bilo nogometnog kluba. Roditelji su me upisali na košarku koju sam odmah zavoljela. Bila je to moja prva ljubav i ostala je do današnjeg dana – započela je Klaudia Periša.

Cijeli je život provela u rodnom gradu gdje je napravila i prve košarkaške korake.

- Počela sam u ŽKK Vidici iz kojeg sam prešla u Jolly koji je danas ŽKK Šibenik. Prošla sam sve omladinske kategorije te sam već s 14 godina priključena seniorskoj ekipi u kojoj sam i dan danas. Prve dvije ili tri godine većinom sam gledala i upijala od starijih cura. Bilo je uzbudljivo jer sam na svakom treningu vidjela i naučila nešto novo. S vremenom sam dobivala sve veću priliku, skupljala iskustvo i izborila svoje mjesto u ekipi kojoj sam danas, slijedom okolnosti, vođa – prilično skromno kazuje Periša.

FOTO: ŽKK Šibenik Facebook

Skromno, znajući da je ukupno gledano najkorisnija igračica Prve ženske lige i njezin drugi strijelac i skakač s 20.3 poena te 10.3 skokova u prosjeku.

- Ne opterećujem se brojkama i statistikom. Mlada samo ekipa i na meni je, s obzirom na iskustvo kojeg imam u prvoj ligi, da preuzmem što je moguće veću ulogu u timu. Iskreno, naša je liga iz godine u godinu sve slabija, a ja sazrijevam kao igračica i postajem sve bolja. Dosta toga se poklopilo te sam ove sezone najbolja igračica Šibenika, no to mi, samo po sebi, ne predstavlja previše – govori 21-godišnja košarkašica.

S obzirom na to da je već u srednjoj školi priključena seniorskom sastavu godinama je bilo potrebno precizno balansirati između obrazovanja i športa.

- U pojedinim trenucima nije bilo lagano pošto je trebalo uskladiti treninge, rad u teretani, putovanja i utakmice sa školskim obvezama. Moram se i ovom prilikom zahvaliti školi i profesorima što su imali razumijevanja i izlazili mi u susret. No, mislim da to najbolje opisuje stara izreka: „Sve se može kad se hoće!“.


FOTO: ŽKK Šibenik Facebook

Dobre su partije mlade Šibenčanke privukle pozornost izbornice Anđe Jelavić koja ju je ljetos pozvala na reprezentativno okupljanje. Hrvatice su u pomlađenom sastavu odigrale pet utakmica, većinom protiv reprezentacija koje su se pripremale za Europsko prvenstvo u Pragu i Kraljičinom Gradecu i bila je to lijepa prilika da se vidi s čime reprezentacija raspolaže.

- Bilo je to jako lijepo iskustvo za mene te sam mogla vidjeti gdje sam u odnosu na ostale igračice. Izbornica me kasnije stavila i na prošireni popis za kvalifikacije, no nisam upala među 12 izabranih. Time se ne opterećujem previše. Na meni je da igram što bolje i da se pokažem na terenu. Ne sumnjam da će s vremenom i napornim radom sve doći na svoje.

Šibenčanke se trenutno nalaze na sedmoj poziciji u Prvoj ženskoj ligi, čvrsto u sredini tablice, sa šest pobjeda iz 15 utakmica.

- Uoči početka sezone došao nam je novi trener Stipe Bralić te nam je bilo potrebno određeno vrijeme prilagodbe na njegov način rada. No, mogu slobodno reći da smo se kao ekipa, ali i ja osobno, dosta podigli od njegova dolaska. Radi se o stručnom treneru. Nažalost, kako već i ptice na granama pjevaju nedostaje nam visokih igračica što nam je veliki hendikep. Voljela bih da imamo koju pobjedu više, no s obzirom na okolnosti snalazimo se kako možemo – dodaje mlada Šibenčanka.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Prije nekoliko godina Periša je u jednom intervjuu spomenula da nije dobila niti lipe od igranja košarke. Istina, bilo je to relativno davno, no i taj podatak sam po sebi dobro oslikava situaciju u kojoj se nalazi naša ženska košarka. Je li se što promijenilo po tom pitanju?

- Jeste, promijenilo se. Starija sam i ne idem više u srednju školu pa imam potpisan ugovor po kojemu dobivam određenu stipendiju za bavljenje košarkom. No, to nije veliki novac i ne može se od njega Bog-zna-što napraviti. Klub je trenutno u OK stanju, malo se borimo s financijama, kao i većina ekipa, no nikada nisam ni razmišljala na način da igram za novac. Uživam u košarci i igrat ću ju sve dok mi bude gušt. A kada mi bude puna kapa – prestat ću.

Taj je trenutak, jasno, još jako, jako daleko.

- Jeste. No, već neko vrijeme razmišljam o odlasku iz kluba. Polako postajem zasićena okolinom i sredinom. Mislim da se mogu okušati na stepenici više pa ću vidjeti gdje će me to odvesti. Plan je da odem negdje vani, no za sada sam fokusirana na ovu sezonu.

FOTO: ŽKK Šibenik Facebook

Dojam je da je jedan od najvećih problema hrvatske ženske košarke taj da djevojke rano odustanu od igranja. Ako pogledamo sastave ekipa u prvoj ligi vidimo da su u kadru većinom mlade cure koje još idu u školu, uz, tu i tamo, pokoju iskusniju igračicu koja se odlučila vratiti u svoju sredinu.

- Taj je problem posebno naglašen u Dalmaciji. Djevojke nakon završetka srednje škole u pravilu odlaze u druge gradove na daljnje obrazovanje pa košarka pada u drugi plan. Teško je uskladiti sve obveze pošto je većini cura fakultet prioritet. A od košarke nema kruva… Svjesne su da nema budućnosti od igranja te se ne žele boriti za nešto što nema svrhe i na kraju ih većina zbog toga i odustane.

Kako to promijeniti i ne gubiti košarkašice nakon završetka juniorskog staza, odnosno srednje škole?

- Mislim da bi prvi korak trebala biti veća medijska usmjerenost na žensku košarku u odnosu na muški šport. To bi uvelike utjecalo na samu popularizaciju te bi privuklo sponzore koji bi posljedično bili otvoreniji za ulaganja koja su prijeko potrebna za funkcioniranje klubova i kako bismo privukli mlade cure te ih zadržali u športu – smatra Periša.

FOTO: ŽKK Šibenik Facebook

Za kraj, život izvan košarke. Kako provodiš slobodno vrijeme, čime se opuštaš?

- Ne izlazim baš često, pogotovo ne tijekom sezone. Volim prošetati i biti u prirodi. No, jučer je pao snijeg u Šibeniku pa je ovdje luda kuća. Inače volim poći na kavu s prijateljima ili u kino, a često odem i na bazen plivati. Ove sam sezone počela gledati žensku Euroligu i Eurokup što nisam pratila do sada, a pogledam i mušku košarku, naš GKK Šibenik, ali i NBA koji je uvijek zanimljiv.

Znajući kakve probleme snijeg zna napraviti u Dalmaciji i da se radi njega često odgađa nastava i zatvaraju institucije je li možda i trener Bralić otkazao trening?

- Ma nije ga ni bilo puno. Možda tri ili četiri centimetra. No, to je ovdje uvijek poseban doživljaj i izazove reakciju. Otkazivanja treninga nema, trener Bralić to nikada ne bi dopustio… - zaključila je mlada Šibenčanka.