Time-out
Klub tradicije i budućnosti: Petar Žižić dobitnik nagrade Grada Solina

Klub tradicije i budućnosti: Petar Žižić dobitnik nagrade Grada Solina

Autor: KK Solin Photo: KK Solin

Klub tradicije i budućnosti!

Petar Žižić obilježio je solinsku i hrvatsku košarku kao rijetko tko. Član solinskog košarkaškog kluba, onda u osnutku pod imenom Salona, postao je 1969. godine.

Pored obnašanja dužnosti prvog tajnika kluba, Pere je ukupno 33 godine proveo uz solinsku mušku košarku, sve do 2002. godine. Impozantna brojka kojom se u Solinu malo sportaša može pohvaliti. Još je u klubu obnašao dužnost tehnika i sportskog direktora. Više godina Petar Žižić bio je član predsjedništva Košarkaškog saveza Općine Split, Košarkaškog saveza Dalmacije, a jedno vrijeme i Košarkaškog saveza Hrvatske. Kako posjeduje trenersku licencu, jednu sezonu, pored ostalih dužnosti, bio je i trener prve momčadi. Treba reći i da je Pere i savezni košarkaški sudac. Sudio je i na utakmicama nižih rangova natjecanja, a bio je i delegat na utakmicama Prve ženske i Druge hrvatske košarkaške lige. Sa svojim, kako kaže, jedinim i posebnim košarkaškim klubom Solin, prošao je razne rangove natjecanja. Doživio je, kako kaže, mnogo lijepih, a i onih drugih trenutaka. Posebno ističe 1987. godinu, kada je KK Solin osvojio prvo mjesto u ligi i plasman u kvalifikacije koje su se održale u Kraljevici.

Petar Žižić i tajnik KK Solin Mirko Podrug

Petar Žižić je čak 15 godina bio i mjeritelj vremena na utakmicama Košarkaškog kluba „Jugoplastika“, poslije „Split“.

Za višegodišnji rad u košarci Petar Žižić dobio je veliki broj priznanja, između ostalih i plaketu Saveza za fizičku kulturu Općine Split. Dobitnik je i nagrade Solinske zajednice športova, koju je dobio za višegodišnji rad u košarci.

„Iznimno nam je drago i čast što je naš Pere dobitnik nagrade Grada Solina. Mnogo sportskih entuzijasta je kroz ovih 50 i više godina djelovanja prošlo kroz klub i svi su na neki način ostavili svoj pečat. Veliki dio naše košarkaške povijesti član Uprave kluba bio je upravo Petar Žižić koji je obnašao gotovo sve funkcije. Ovim putem mu Uprava KK Solina i svi članovi skupštine kluba šalju iskrene čestitke na ovoj nagradi“- rekao je tajnik kluba Mirko Podrug.

Uručenje nagrade bit će upriličeno na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Solina uoči blagdana Male Gospe i Dana grada Solina.