Time-out
Knjige s posvetom: Košarkaška neobičnost

Knjige s posvetom: Košarkaška neobičnost

Kad se košarka igrala na trideset i nešto poena...

Ponedjeljak 16. ožujka 2020., stanje u Hrvatskoj se komplicira. Koronavirus mijenja naše navike. Osjećaj vrlo sličan onome u praskozorje rata. Zvoni mobitel.

Zove Drago Marić, publicist, sportski novinar, povijesničar sporta, učitelj, savjetnik, kolega, suradnik...

Drago Marić - Foto: Iva Perinčić (Basketball.hr)

- Branko, ima dar za tebe. Slavko Trninić mi je dojavio kako si jedan moj tekst iz knjige podijelio s čitateljima portala Basketball.hr. Ideja da ne dopustimo da košarka stane samo zato što je lopta izvan igre mi se jako svidjela. Zato ima dar za tebe, četiri svoje knjige koje će ti pomoći u tvojoj zamisli. Siguran sam da ćeš pronaći zanimljivih materijala. Ostavit ću ti ih kod konobara u kafe baru Riva pa ujutro pokupi.

Ugodno, ohrabrujuće, motivirajuće...

No, samo par sati kasnije Stožer Civilne zaštite Zadarske županije donio je odluku od zatvaranju ugostiteljskih objekata. Obavijestio sam o tome barba Dragu. Kratko je odgovorio: OK!.

Stigao je utorak, opet zove Drago. Ima plan B. Nalazimo se na praznoj terasi zatvorenog kafića u njegovom kvartu. Srdačan susret bez rukovanja, vrećica s knjigama mijenja vlasnika...

Obostrani respekt razbija turobno okruženje. Razilazimo se uz dobre želje.

Čim sam stigao doma, uzeo sam prvu knjigu u ruke. 'Rivom, Trgom, Murajem...' - jedna u nizu u kojoj su u prvom planu Zadar, Zadrani i zadarsko. Pročitao sam je u dahu, od korica do korica.

Priča do priče - kratka, pitka i čitka. Zanimljiva i dirljiva!

Naravno, vas najviše zanimaju one košarkaške!

Jedna će biti posebno zanimljiva i Zagrepčanima. Naslovljena je: 'Košarkaška neobičnost'.

Pa krenimo:

'Lipnja 1953. u Zadru je odigrana uzvratna utakmica za državno prvenstvo između Zadra i zagrebačke Mladosti. Rezultati su tada bili u usporedbi s današnjima vrlo niski i Zadar je pobijedio 38-35, no nije neobičnost s te utakmice u rezultatu, nego što su gostujući igrači utakmicu okončali sa samo trojicom u igri. Nastupili su s petoricom, a nakon osobnih pogrješaka dva su im igrača isključena. Zadar je igrao u sastavu: Isidor Iži Maršan, Đorđo Zdrilić, Branko Gojanović, Branko Brajković i Dubravko Krpina.

Mladost: Blašković, Tijardović, Batarelo, Orlović i Mijač. '
Glas Zadra' je pohvalio veliku borbenost domaćih košarkaša zaključivši izvješće s utakmice:

- Ovom pobjedom Zadar je povećao izglede da se plasira u polufinale takmičenja Savezne košarkaške lige.

Aleksandar Blašković bio je u to doba jedan od najboljih jugoslavenskih košarkaša i 1958. došao je igrati za Zadar.

Drago Marić
'Rivom, Trgom, Murajem...'  (2019)