Intervjui
Koharević: Želja nas veterana je da djelujemo pod okriljem HKS-a

Koharević: Želja nas veterana je da djelujemo pod okriljem HKS-a

Autor: Branko Tabak

Dobili smo zeleno svjetlo i upute što trebamo napraviti.

Veteranska košarka je u Hrvatskoj u zamahu. Tijekom brojnih susreta na Zadar Mastersu 2020. imali smo priliku porazgovarati s Robertom Koharevićem iz Udruge košarkaških veterana Vitalac Split koji nas je upoznao s idejom stavljanja veteranske košarke pod okrilje Hrvatskog košarkaškog saveza i koracima koji su poduzeti. Sve je krenulo iz Splita krajem 2018. godine.

- Ideja o reguliranju statusa veteranske košarke pri HKS-u iznesena je na Skupštini Udruge Vitalac još u prosincu 2018. U razgovorima s predsjednikom Stručnog savjeta Dinom Rađom i glavnim tajnikom HKS-a Josipom Vrankovićem osjetili smo da ni druga strana u ovoj priči nema ništa protiv da se čuje glas veterana u matičnom Savezu, jer svi mi itekako volimo ovaj sport pod obručima.

Dakle krajnji cilj je uključivanje veteranske košarke u HKS?

- Tako je, motiv je prvenstveno želja nas veterana da se veteranska košarka, ženska i muška, podigne na višu razinu, da i naš Savez zna da mi postojimo. Neki od njih su, aktivno sudjelovali na veteranskim turnirima.


Očekuje se i financijska pomoć?

- Ovom prilikom ne bi spominjali nikakve financijske donacije Saveza jer i do sada smo se financirali sami ili uz pomoć sponzora.

Kakvo je trenutno stanje na veteranskoj košarkaškoj mapi Hrvatske?

- U Hrvatskoj imamo  veteranske turnire u Sv Martinu na Muri, Osijeku, Zadru, Varaždinu, Makarskoj, Jelsi, a mnogi od nas odlaze na turnire u Villach, Kranjsku goru, Maribor, Suboticu, Novi sad, Beograd, Kraljevo, Sarajevo, Budimpeštu, Szeged gdje redovito hrvatske ekipe bilježe respektabilne rezultate. Valja napomenuti da svake godine Hrvatska ima svog predstavnika na Svjetskom veteranskom prvenstvu gdje je odlazak isključivo na volji i financijskim mogućnostima pojedinih klubova-udruga. U Hrvatskoj postoje ekipe iz Čakovca, Varaždina, Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Siska, Pule, Rijeke, otoka Ugljana, Biograda, Drniša, Zadra, Šibenika, Splita, Makarske, Ploča, Dubrovnika...Kako ste zadovoljni medijskim praćenjem turnira nastupa hrvatskih košarkaških veterana?

- Ono se zasniva na volji, trudu i osobnim poznanstvima pojedinaca koji pronalaze razumijevanje lokalnih medija. Vidljiv je porast popularnosti veteranske košarke u bližoj,  ali i daljoj, okolici Lijepe naše.  Druženja veterana, bilo bivših profesionalaca ili amatera basketaša, brojni turniri i utakmice u kategorijama +35,+45,+50,+55 sa svim svojim dražima loptanja među obručima, daje nam snage i vjere u bolje sutra naše veteranske košarke. Cilj ovih okupljanja nije samo pobjeda i osvajanje prvih mjesta već druženje, upoznavanje novih ljudi, razmjena znanja o košarci, a ako Savez nađe sebe u tome bit će nam izuzetno drago.

Što konkretno očekujete od HKS-a?

- Prvenstveno da ima uvida u naše aktivnosti, da marketinški i medijski poprati naša događanja, da sudačka organizacija delegira kvalitetne suce i kada su u prilici da čelnici Saveza posjete naše turnire. Nakon što smo od Saveza dobili zeleno svjetlo i upute koje korake trebamo napraviti da bi postali dio košarkaške obitelji na nama je da to i odradimo.

A ti koraci su?

- U razgovoru s glavnim tajnikom Josipom Vrankovićem dogovoreno je da započnemo s aktivnostima osnivanja tzv. Saveza Udruga sukladno Zakonu o Udrugama koji će se registrirati sa svim potrebnim tijelima i statutom te kao takvo tijelo imati svoj status pri HKS. U ovom trenutku odrađeni su inicijalni razgovori s veteranima iz Velike Gorice, Šibenika, Makarske, Zadra, Drniša, Splita, Zagreba i Osijeka i ako se uspijemo dogovoriti početkom svibnja 2020 bi održali prvi zajednički sastanak Udruga veteranske košarke. Napominjem da članovi Saveza Udruga mogu biti samo veterani koji imaju već registrirane Udruge, ali svaki član –udruga će se i provjeriti smije li zakonski biti član. Veliku pomoć u realizaciji ove ideje našao sam kod Tomislav Klarice iz zadarske Voštarnice koji je odmah iskazao volju da krenemo u ovu priču te da pokušamo realizirati ovu ideju. Ono što mi nudimo Savezu jest strpljivost, razumijevanje košarkaške igre, poštivanje svih  pravnih akata koje je Savez donio, uz težnju da i u ovim poznim košarkaškim godinama trajemo što duže s loptom u ruci u zdravlju i veselju, rekao je u razgovoru za Basketball.hr Robert Koharević iz UKV Vitalac Split.